Podmáslové pletýnky

Qualíkovo

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Podmáslové pletýnky

Jsou tak dobré, že děti mi je ujídají ještě teplé pod rukama. Můžete si je namazat marmeládou, dát si je se šunkou, ale nejlepší jsou ještě teplé s čerstvým máslem. Klidně si je ale přikousněte ke grilovanému masíčku nebo obložte do práce. Rozhodně je však vyzkoušejte. Jen to droždí použijte sušené. S čerstvým jsou zbytečně tuhé a je to znát i na chuti. Tak tedy – dobrou chuť!

Postup přípravy

  1. Podmáslí s máslem zahřejeme, aby se máslo rozpustilo. Přidáme droždí a cukr, promícháme. V míse si zamícháme mouku se solí a vlijeme vlažné podmáslí. Zpracujeme tužší těsto, které je krásně hladké a nelepí se. Vytvarujeme kouli, vložíme jí do olejem vymazané mísy, lehce poolejujeme (jen mastnými prsty) a necháme pod fólií kynout, (můžete mísu vložit do igelitové tašky) než těsto zdvojnásobí objem . (Cca 45-90 minut, podle teploty.)

  2. Z těsta odkrajujeme malé kousky, vyválíme válečky a ze tří pramenů zaplétáme housky. Hned je klademe pod fólii či utěrku, aby zbytečně neosychaly a necháme je ještě minimálně 20 minut kynout.

  3. Troubu předehřejem na 220°C spolu s plechem na mřížce a druhým na spodu. Housky potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící mléka (nemusí být) a posypeme semínky. Do předehřáté trouby rychle sesuneme housky s pečícím papírem, (z prkénka, jiného plechu nebo lopaty) a do pekáče na dně chrstneme deci až dvě vařící vody. Rychle zavřeme troubu.

  4. Pečeme cca 12 minut do zlatova. V polovině času z plechu vylijeme případný zbytek vody a pokud budeme péct další plech, znovu ho vrátíme do trouby. Necháme vychladnout na mřížce. Jíme čerstvé, nejpozději druhý den, jinak ztvrdnou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte