Jsou tak dobré, že děti mi je ujídají ještě teplé pod rukama. Můžete si je namazat marmeládou, dát si je se šunkou, ale nejlepší jsou ještě teplé s čerstvým máslem. Klidně si je ale přikousněte ke grilovanému masíčku nebo obložte do práce. Rozhodně je však vyzkoušejte. Jen to droždí použijte sušené. S čerstvým jsou zbytečně tuhé a je to znát i na chuti. Tak tedy – dobrou chuť!
- 3h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 ml |
500 ml |
6 lžic |
6 lžic |
10 g |
10 g |
1 000 g |
1 000 g |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Podmáslí s máslem zahřejeme, aby se máslo rozpustilo. Přidáme droždí a cukr, promícháme. V míse si zamícháme mouku se solí a vlijeme vlažné podmáslí. Zpracujeme tužší těsto, které je krásně hladké a nelepí se. Vytvarujeme kouli, vložíme jí do olejem vymazané mísy, lehce poolejujeme (jen mastnými prsty) a necháme pod fólií kynout, (můžete mísu vložit do igelitové tašky) než těsto zdvojnásobí objem . (Cca 45-90 minut, podle teploty.)
-
Z těsta odkrajujeme malé kousky, vyválíme válečky a ze tří pramenů zaplétáme housky. Hned je klademe pod fólii či utěrku, aby zbytečně neosychaly a necháme je ještě minimálně 20 minut kynout.
-
Troubu předehřejem na 220°C spolu s plechem na mřížce a druhým na spodu. Housky potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící mléka (nemusí být) a posypeme semínky. Do předehřáté trouby rychle sesuneme housky s pečícím papírem, (z prkénka, jiného plechu nebo lopaty) a do pekáče na dně chrstneme deci až dvě vařící vody. Rychle zavřeme troubu.
-
Pečeme cca 12 minut do zlatova. V polovině času z plechu vylijeme případný zbytek vody a pokud budeme péct další plech, znovu ho vrátíme do trouby. Necháme vychladnout na mřížce. Jíme čerstvé, nejpozději druhý den, jinak ztvrdnou.
Makronutrienty
79%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 151 kJ | 931 kJ |
Kalorická hodnota | 275 kcal | 223 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
50,1 g
1,53 g |
40,5 g
1,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,01 SVJ | 4,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,65 g
2,2 g |
3,76 g
1,78 g |
Bílkoviny | 8,63 g | 6,99 g |
Sůl | 0,814 g | 0,659 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů