Perníčky u nás na Vánoce nesmí chybět. Každý rok, přibližně koncem listopadu, si tak sama pro sebe říkám, že letos to s cukrovím nebudu v žádném případě přehánět. A každý rok to dopadne víceméně naprosto stejně:)
- 2h
- 50 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
140 g |
140 g |
1 lžička |
1 lžička |
kořenicí směs perníkové koření 2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Navrch | |
1 kus |
1 kus |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Ve vodní lázni spolu rozehřejte a rozmíchejte tuk na pečení s medem, cukrem, kakaem a kořením do perníku. Nechám vychladnout, pak přidám vejce a nakonec mouku se sodou.
-
Těsto uložíme na noc zabalené v igelitu do lednice. Druhý den vyválíme na tloušťku cca 0,5cm (velmi dobře to jde přes potravinovou fólii), vykrájíme požadované tvary a uložíme je na plech s pečícím papírem. Pečeme 8-10 minut na 180 stupňů a ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem, aby se pěkně leskly.
-
Před zdobením nechávám den i dva uležet, poleva lépe přilne a neopadává.
Bílková poleva: 1/2 bílku, 100g prosátého moučkového cukru, šťáva z 1/2 citronu (přecedíme přes sítko).
Nešleháme, pouze dobře promícháme vidličkou.
Makronutrienty
78%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 414 kJ | 281 kJ |
Kalorická hodnota | 338 kcal | 67,2 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
57,3 g
23,9 g |
11,4 g
4,75 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,73 SVJ | 1,14 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,39 g
2,46 g |
1,87 g
0,489 g |
Bílkoviny | 6,98 g | 1,39 g |
Sůl | 0,331 g | 0,066 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů