Oblíbené vánoční cukroví s náplní ve veganské variantě.
- 1h
- 40 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
300 g |
300 g |
|
150 g |
150 g |
|
120 g |
120 g |
|
50 g |
50 g |
| Náplň | |
|
150 g |
150 g |
|
75 g |
75 g |
|
1 kus |
1 kus |
|
150 g |
150 g |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
| Poleva | |
|
100 g |
100 g |
|
40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Tuk necháme změknout při pokojové teplotě. Ze všech surovin uhněteme těsto, které necháme odležet alespoň dvě hodiny. Rostlinným tukem vymažeme důkladně formičky ořechů a plníme malým množstvím těsta. Těsto tvarujeme palcem do formiček a tak vzniknou uprostřed ořechů důlky. Pečeme na 160 °C do lehkého zrůžovění.
-
Po vyndání z trouby je necháme chvilku zchladnout a poté opatrně vyklepneme. Druhý den ořechy plníme náplní, slepujeme a namáčíme do čokolády. Hotové ořechy necháme na chladném místě alespoň týden odležet.
-
Náplň
Změklý tuk utřeme s cukrem, vmícháme ořechy a ochutíme rumem.
Čokoládová poleva
Nad vodní lázní zahřejeme a dobře promícháme čokoládu s tukem.
Makronutrienty
57%
8%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 864 kJ | 547 kJ |
| Kalorická hodnota | 445 kcal | 131 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
45 g
21 g |
13,2 g
6,18 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,5 SVJ | 1,32 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,1 g
5,65 g |
7,96 g
1,66 g |
| Bílkoviny | 6,23 g | 1,83 g |
| Sůl | 0,016 g | 0,005 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














