
Směs sušeného ovoce a ořechů politých čokoládou je něco, co byste o vánočních svátcích určitě neměli opomenout!
- 1h
- 40 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 50 g |
50 g |
360 ml |
360 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
80 g |
80 g |
70 g |
70 g |
35 g |
35 g |
1 lžička |
1 lžička |
20 g |
20 g |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Jemnou celozrnnou mouku rozkvedláme ve vodě a dáme vařit za stálého míchání na hustou kašičku. Ještě do teplé a vroucí rozpustíme sušený rostlinný nápoj (např. ovesné mléko od Topnatur). Sušené švestky, fíky a datle nakrájíme najemno. Mandle, vlašské ořechy i arašídy nasekáme nahrubo. Veškeré sušené ovoce i sekaná jádra přidáme do teplé kaše a dobře promícháme. Kaši ovoníme troškou skořice.
-
Z husté kašičky tvoříme lžičkou na plechu na pečící papír hromádky, které lehce rozmáčkneme. Upečeme v mírné troubě asi při 150–180 °C. Dobu pečení si hlídáme, abychom nepřipálili okraje. Bude zhruba 40–45 minut. Hotové marokánky můžeme potřít ze spodní strany hořkou čokoládou.
Makronutrienty
59%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 037 kJ | 217 kJ |
Kalorická hodnota | 248 kcal | 51,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,2 g
7,3 g |
5,9 g
1,53 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,82 SVJ | 0,59 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,2 g
2,95 g |
2,76 g
0,617 g |
Bílkoviny | 6,69 g | 1,4 g |
Sůl | 0,09 g | 0,019 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů