
Největší klasika ze všech druhů cukroví. Původně jej dělali pohané ze směsi mouky a medu při oslavách zimního slunovratu (ze kterých pocházejí dnešní Vánoce). Med však necháme včelkám a použijeme raději agávový sirup, vejce nahradíme rozmixovaným tofu.
- 1h
- 50 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
140 g |
140 g |
50 g |
50 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto (měla by to být pěkná homogenní koule, dle potřeby do těsta přidejte trochu tekutiny/mouky (aby bylo těsto pevné), necháme pres noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici.
-
Vyválíme asi 3-4 mm silný plat, vykrajujeme. Pečeme v předehřáté troubě něco kolem 10ti minut asi na 170°C. Dejte pozor, abyste perníčky nepřipekli, čím déle pečete, tím jsou tvrdší. Po upečeni můžete potřít směsi vody, škrobu a agáve sirupu. Sice nebudou lesklé, ale dostanou lepší barvu.
-
Zdobení: cukr moučka + citronová šťáva (přidávejte opatrně, po malých dávkách).
Makronutrienty
85%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 283 kJ | 192 kJ |
Kalorická hodnota | 307 kcal | 45,8 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
61,7 g
19,5 g |
9,2 g
2,92 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,17 SVJ | 0,92 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,08 g
0,827 g |
0,609 g
0,123 g |
Bílkoviny | 7,16 g | 1,07 g |
Sůl | 1,12 g | 0,167 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů