Pečená červená řepa s kořením a sýrem – bez lepku, vajec, příp. mléka či laktózy
Účastní se soutěže: Spolu u stolu
Je Zelený čtvrtek, tak bychom měli něco zeleného? A mohlo by být i zeleninového a ne zrovna úplně zeleného? Děti tím asi neuctíte, ale jako lehká večeře se sklenkou bílého vína a čerstvě upečenou bagetku z Tondových rohlíků by to mohlo klapnout.
Tak prosím odstraňte z mysli svůj zafixovaný odpor k červené řepě a zkus tento lahodný recept, který zažil renesanci asi před deseti lety, kdy přišli kuchaři na chuť právě této zdravé a nám regionálně blízké zelenině.
Pro bezlaktózovou verzi zkuste zapéct s řepou bezlaktózovou Ricottu nebo bezlaktózový Cottage (Madeta), pro bezmléčnou variantu volte např. Bazalkové toffu nebo Silken toffu
- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
5 snítek |
5 snítek |
100 g |
100 g |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Řepu omyjeme, osušíme ubrouskem a zabalíme každou bulvu zvlášť do alobalu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 45 minut. (Doba pečení záleží na velikosti). Necháme vychladnout a vybalíme. Pečenou řepu oloupeme (jde to snadno), Nakrájíme na plátky o šířce cca 0,5 cm.
-
Do plechu si vlijeme olej a přisypeme koření (tymián, chilli, kmín) a sůl. Plátky řepy v oleji s kořením rukou nebo pomocí vařečky obalíme a pak rovnoměrně rozprostřeme. Vložíme do trouby pod gril (cca 210°C) a zapečeme cca 10 minut. Po zapečení přidáme na malé kousky rozdělený sýr či toffu a ještě cca 5 – 10 minut zapékáme.
-
Servírujeme teplé i studené jako samostatné jídlo. V případě jiného dne v kalendáři jako přílohu k masu, snese se i s těstovinami nebo jen jako salát s rucolou.
Makronutrienty
44%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 443 kJ | 2 100 kJ |
Kalorická hodnota | 106 kcal | 502 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,26 g
5,27 g |
39,1 g
25 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,826 SVJ | 3,91 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,14 g
2,25 g |
33,8 g
10,7 g |
Bílkoviny | 3,42 g | 16,2 g |
Sůl | 1 g | 4,74 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů