Zatím nejlepší housky na hamburgery, co jsem pekla, byly ty parmazánový.
Vlastně jsou to nejlepší housky, co jsem pekla, vůbec
- 3h
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
30 ml |
30 ml |
30 g |
30 g |
25 g |
25 g |
2 kusy |
2 kusy |
10 g |
10 g |
150 g |
150 g |
180 ml |
180 ml |
Na potření | |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Pokud máte domácí pekárnu, dejte do ní všechny ingredience /nejdřív tekutý, pak sypký/, kromě parmazánu, a zvolte program „Těsto“ Po chvíli hnětení přidejte parmazán a další přísady a nechte těsto vykynout.
V opačném případě nasypte mouku do mísy, doprostřed udělejte důlek, kam nalejete vlažnou vodu či mléko, s rozmíchaným droždím a cukrem. Vše promíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat. Pak přidejte olej, sůl a vejce a hnětete, dokud není těsto hladký a přimíchejte nahrubo nastrouhaný parmazán.
-
To pak přikryjte utěrkou a já ho zpravidla dávám kynout do peřin
-
Plech si vysteleme pečícím papírem a bochánky na něj naklademe tak, aby okolo sebe měly dost prostoru, při druhým kynutí se ješte jednou nafouknou. Po dokončení všech bochánků, je necháme 15 minut odpočívat pod utěrkou. Tento čas využijeme k rozpuštění asi 100g másla v rendlíku a po uplynulé lhůtě každej bochánek v másle „vykoupeme“. Dáme zpět na plech, naposledy splácneme dlaní a dáme znovu kynout do peřin, na cca hodinu.
-
Rozpálíme si troubu na 220 stupňů, bulky potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat sezamem a pečeme cca 12 minut dozlatova.
-
Po upečení houstičky vyndáme na mřížku a snažíme se je nesežrat eště horký
Makronutrienty
56%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 354 kJ | 1 156 kJ |
Kalorická hodnota | 324 kcal | 276 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
34,8 g
2,86 g |
29,7 g
2,44 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,48 SVJ | 2,97 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,3 g
7,9 g |
13 g
6,75 g |
Bílkoviny | 12,4 g | 10,6 g |
Sůl | 1,14 g | 0,974 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů