- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
500 g |
500 g |
|
250 ml |
250 ml |
|
80 ml |
80 ml |
|
30 g |
30 g |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 lžička |
1 lžička |
| Na posypání | |
|
750 g |
750 g |
| Drobenka | |
|
100 g |
100 g |
|
40 ml |
40 ml |
|
40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
V míse rozetřeme droždí s cukrem, polovinou vlažného pohankového mléka a moukou na řidší těstíčko a necháme kynout. Pak přidáme prosátou mouku se solí, citrónovou kůru, olej a vlažné mléko. Dobře vypracujeme těsto a necháme na teple asi půl hodiny kynout. Na pomaštěný plech roztáhneme těsto v tenké vrstvě prsty omočenými ve studené vodě, posypeme stejnoměrně ovocem a necháme chvíli ještě kynout.
-
Nyní si připravíme drobenku. Hrubou mouku smícháme s cukrem a přilijeme olej. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné "žmolky" - drobenka.
Takto připravenou drobenku posypeme na koláč a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 30–35 minut.
Makronutrienty
75%
10%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 861 kJ | 1 334 kJ |
| Kalorická hodnota | 206 kcal | 319 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
33,7 g
4,7 g |
52,1 g
7,28 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,37 SVJ | 5,21 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,79 g
0,61 g |
10,5 g
0,944 g |
| Bílkoviny | 4,28 g | 6,63 g |
| Sůl | 0,338 g | 0,524 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














