Věděli jste, že meloun je zelenina? Pokud ne, tak tomu opravdu tak je! Meloun je především skvělý k osvěžení v horkých letních dnech. Mohla bych ho jíst denně. Nemusíte ho jíst ale jen samotný. Dá se skvěle zkombinovat například s šunkou nebo okurkou, která je podobné konzistence.
- 10m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
200 g |
200 g |
250 g |
250 g |
6 g |
6 g |
80 g |
80 g |
5 g |
5 g |
2 g |
2 g |
šunka, (kvalitní výběrová nebo nejvyšší jakosti) 60 g |
60 g |
Dresink | |
---|---|
10 g |
10 g |
10 g |
10 g |
5 ml |
5 ml |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte balzamikovou redukci tím způsobem, že svaříte balzamikový ocet s cukrem a přidáte do něj pepř a olivový olej.
-
Meloun si nakrájejte na stejně velké kostky jako okurku, kterou nejdříve oškrábejte a můžete jí lehce osolit.
-
Meloun s okurkou promíchejte přidejte nakrájenou šunku, očištěnou rukolu, lístky bazalky, opražené mandle a nakonec salát zalijte vychladlým balzamikovým dresinkem.
Makronutrienty
61%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 219 kJ | 1 377 kJ |
Kalorická hodnota | 52,4 kcal | 329 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,91 g
3,93 g |
43,4 g
24,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,691 SVJ | 4,34 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,84 g
0,254 g |
11,5 g
1,6 g |
Bílkoviny | 2,67 g | 16,8 g |
Sůl | 0,75 g | 4,71 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů