Moje mamka je makožrout. Ke každým narozeninám chce tento dort.
Teda ne tento, ale cukrovou klasiku.
Tento víkend jsem jí ho také pekla.
Tak si tak peču a začínám na něj mít chuť.
A o pár hodin později, už peču tuto LOW CARB verzi.
Dopadlo to skvěle, rozdíl minimální.
@sladcenesladce
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 20 cm | |
---|---|
100 g |
100 g |
15 g |
15 g |
75 g |
75 g |
20 g |
20 g |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Maková náplň | |
100 g |
100 g |
200 ml |
200 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 kusy |
2 kusy |
Bílková čepice | |
2 kusy |
2 kusy |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Vše na těsto prohněteme, pracujeme rychle, těsto bude lepit. Zabalíme a dáme odpočinout do lednice ideálně na dvě hodiny.
-
Mezi tím si připravíme náplň.
Mak podlijeme mlékem a dusíme do změknutí.
Pokud je mléka málo, podléváme vodou.
Neměl by být tekutý, měl by mít konzistenci husté kaše. Ochutíme sladidlem, citrónovou kůrou, skořicí a vanilkou. Jak kdo má rád.
Necháme trochu vychladnout. Přimícháme žloutky a opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
Odpočinuté těsto vmačkáme do formy i po stranách nahoru.Nalijeme makovou náplň.
Dáme péct 170°C cca 20 minut. Poté vyndáme a návršíme na něj bílkovou čepici. Tu uděláme tak, že vyšleháme bílky a nakonec do nich zašlehám sladidlo.
Dáme dopéct zhruba na dalších 15min.
Musite respektovat vlastní troubu i velikost formy. Čepici nandejte , když těsto začíná mírně hnědnout a dopékejte, tak aby se nespálila.
Makronutrienty
29%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 232 kJ | 691 kJ |
Kalorická hodnota | 295 kcal | 165 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,8 g
2,58 g |
7,75 g
1,45 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,38 SVJ | 0,775 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,7 g
7,43 g |
13,3 g
4,17 g |
Bílkoviny | 10,6 g | 5,93 g |
Sůl | 0,53 g | 0,297 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů