Maminčina maková bomba - LC

Sladce nesladce

Účastní se soutěže: Voňavé vaření

Maminčina maková bomba - LC

Moje mamka je makožrout. Ke každým narozeninám chce tento dort.

Teda ne tento, ale cukrovou klasiku.

Tento víkend jsem jí ho také pekla.

Tak si tak peču a začínám na něj mít chuť.

A o pár hodin později, už peču tuto LOW CARB verzi.

Dopadlo to skvěle, rozdíl minimální.

@sladcenesladce

Postup přípravy

  1. Vše na těsto prohněteme, pracujeme rychle, těsto bude lepit. Zabalíme a dáme odpočinout do lednice ideálně na dvě hodiny.

  2. Mezi tím si připravíme náplň.

    Mak podlijeme mlékem a dusíme do změknutí.

    Pokud je mléka málo, podléváme vodou.

    Neměl by být tekutý, měl by mít konzistenci husté kaše. Ochutíme sladidlem, citrónovou kůrou, skořicí a vanilkou. Jak kdo má rád.

    Necháme trochu vychladnout. Přimícháme žloutky a opatrně vmícháme sníh z bílků.

  3. Odpočinuté těsto vmačkáme do formy i po stranách nahoru.Nalijeme makovou náplň.

    Dáme péct 170°C cca 20 minut. Poté vyndáme a návršíme na něj bílkovou čepici. Tu uděláme tak, že vyšleháme bílky a nakonec do nich zašlehám sladidlo.

    Dáme dopéct zhruba na dalších 15min.

    Musite respektovat vlastní troubu i velikost formy. Čepici nandejte , když těsto začíná mírně hnědnout a dopékejte, tak aby se nespálila.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte