Použité piškotové těsto je velmi variabilní, mandlovou mouku je možné nahradit různými jemně mletými ořechy a 2 lžíce kokosové mouky zaměnit za 50 g nepraženého kakaového prášku. Podobně i volba sladidla je úplně na vás. Já používám med, ale recept zadávám jako nízkosacharidový - slazený erythritolem. Mám vyzkoušené, že jak korpus, tak i krém tuto záměnu zvládnou bez ztráty kytičky. Marcipán a čokoláda nejsou započteny v nutričních hodnotách.
- 4h
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
nebo 7 vajec vel. M 6 kusů |
6 kusů |
nebo med 60 g |
60 g |
mouka mandlová z mandlových jader 200 g |
200 g |
2 zarovnané lžíce 15 g |
15 g |
2 špetky |
2 špetky |
2 špetky 0,2 lžičky |
0,2 lžičky |
rozemleté na prášek 15 g |
15 g |
nebo 4 lžičky vanilkového extraktu 1 lžička |
1 lžička |
Krém | |
6 kusů |
6 kusů |
nebo med 60 g |
60 g |
480 g |
480 g |
nebo 2 lžičky vanilkového etxraktu 0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
rozemleté na prášek 30 g |
30 g |
Na ozdobu - trocha vysokoprocentní čokolády a bio marcipán slazený medem |
Postup přípravy
-
Rozklepejte 3 vejce a oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s polovinou sladidla do pěny a nalijte ji na bílkový sníh. Navrch nasypejte polovinu směsi mandlové a kokosové mouky a jedlá sody a opatrně pomocí stěrky promíchejte, aby sníh klesnul co nejméně, ale v těstě nebyly žmolky. Těsto přesuňte do dortové formy o průměru 16 cm vyložené pečícím papírem a pečte při 175 °C 35 až 40 minut. Propečenost vyzkoušejte pomocí zapíchnutí špejle, těsto by se na ni nemělo lepit.
-
Stejným způsobem z druhé poloviny přísad na korpus připravte a upečte i druhý, stejně velký piškot - do moučné směsi ale navíc přidejte prášek z lyofilizovaných malin. Po úplném vychladnutí oba piškoty zarovnejte a v polovině výšky rozřízněte.
-
Do velkého hrnce nalijte vodu a položte na něj větší kovovou mísu nebo hrnec (pokud máte plotýnky, které jdou velmi dobře regulovat a stáhnout i na malý výkon, můžete vodní lázeň vynechat). Do suché mísy nebo hrnce vložte bílky a sladidlo a za častějšího míchání směs zahřejte na 70 °C a pak mísu nebo hrnec z vodní lázně (či plotýnky) sundejte. Teplé bílky s medem začněte šlehat a vydržte se šleháním, trvá to docela dlouho (odhadem jsem je šlehala asi 15 minut), až vznikne lesklý netekoucí sníh. Poté začněte po částech zašlehávat máslo, může se stát, že se krém srazí (ano, srazil se mi), ale nepropadejte panice a pokračujte ve šlehání a přidávání másla, nakonec se vše spojí do hladkého krému (vážně, povedl se). Při pomalých otáčkách do něj zašlehejte vanilku a pak odeberte přibližně 3/5 krému. Do zbylých 2/5 krému pomalu zašlehejte prášek z lyofilizovaných malin, které krém ochutí a obarví zároveň.
-
Jeden piškotový plát potřete zhruba čtvrtinou malinového krému, položte na něj druhý piškotový plát, potřete ho podobným množstvím vanilkového krému, pak položte třetí piškotový plát, potřete ho malinovým krémem a na něj položte poslední piškotový plát. Pak celý dort tence potřete částí vanilkového krému a vložte ho do lednice zpevnit. Na pevný krém naneste další vrstvu vanilkového krému a opět nechejte v chladu zpevnit. Takto zopakujte ještě jednu až dvě vrstvy, aby vzniknul poměrně hladký povrch a dort odložte do lednice. Pokud vám malé množství vanilkového krému zbyde, můžete ho použít na dozdobení dortu.
-
Z rozpuštěné čokolády mezitím na pečícím papíře namalujte jednorožčí oči a nechejte je v lednici ztuhnout. Z marcipánu vytvarujte roh a uši, zpevněte je špejlí a párátky a zapíchněte je na horní stranu dortu, opatrně z papíru odloupněte a na boční stranu dortu jemně přitiskněte oči. Z malinového a zbytku vanilkového krému ozdobně nastříkejte jednorožci hřívu, já se inspirovala různými fotkami cizích dortů a videy na Youtube. Ozdobený dort uložte do lednice, krémy zpevní a dort půjde dobře krájet. V chladu skladovaný pak vydrží v dobré kondici další 2 až 3 dny.
-
V poslední době ale raději používám máslový krém nadlehčený želatinou. Je jednodušší na přípravu a pracuje se sním ještě lépe jak s máslovým krémem s bílkovým sněhem. Skvěle jde ochutit jak malinovým pyré, tak i práškem z lyofilizovaných malin (želatinu rozpustíte ve vodě a malinový prášek zašleháte do krému jako poslední).
Makronutrienty
14%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 615 kJ | 0 J |
Kalorická hodnota | 386 kcal | 0 cal |
Sacharidy | 7,63 g | 0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,763 SVJ | 0 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
37,8 g
18,4 g |
0 g
0 g |
Bílkoviny | 8,28 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů