Mám moc fajn sousedku, která se mnou mimo jiné sdílí i mou vášeň pro sladké a jídlo obecně, a která se zítra tak nějak vdává. A protože tyhle koláčky jsme společně u sklenky vína pekly už hodněkrát, no zkrátka je bezmezně milujeme, bylo jasné, že na její svatbu mě pečení čeká zase. Tentokrát sama a bez sklenky vína, ale na chuti jim to neubralo – stále jsou prostě boží! Tak boží, že už jsem je sem musela dát, abych je příště nemusela zase hledat, a aby se tenhle úžasný recept, za který vděčím Naděnce (děkuji! :-*), dostal pořádně do světa. Koláčkům, svatbám a kynutí zdar! :-)))
- 1h:10m
- 45 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
500 g |
500 g |
1 lžička |
1 lžička |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
puding s příchutí vanilky, prášek 1 kus |
1 kus |
3 lžíce |
3 lžíce |
200 ml |
200 ml |
250 ml |
250 ml |
1 kus |
1 kus |
Náplň | |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci (z těch tří celkových) cukru a lžíci mléka. Umícháme kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Do mísy prosijeme mouku, přidáme zbývající ingredience vč. kvásku (pozn. pudink nevařte, nasypte jen prášek ;-)) a vymícháme pružné nelepivé těsto. Já si celý tento proces často zjednodušuji tím, že si všechny ingredience nechám vymíchat v pekárně, bez nutnosti dělat kvásek.
-
Lžící odebíráme kousky, které roztáhneme prsty a plníme náplní. Já si těsto opatrně rozválím a sklenicí vykrajuji kolečka, abych měla všechny koláčky stejně velké. Pokud chcete plnit tvarohem, na jednu dávku těsta akorát stačí 1 tvaroh v alobalu (čili takový ten pevnější, ne vaničkový, ale také ne tvaroh na strouhání), do kterého vmícháte 1 vejce, citronovou kůru, moučkový cukr dle libosti (vylepšit můžete i vanilkovým), případně i rozinky, které můžete pro úplnou dokonalost naložit v rumu.
-
Pevně uzavřeme, zakulatíme a klademe na plech vystlaný papírem na pečení. Děláme rozestupy, aby se nám koláče neslepily. Lze dělat i tak, že těsto rozválíme a rádýlkem krájíme na čtverečky, které pak plníme.
-
Pevně uzavřeme, zakulatíme a klademe na plech vystlaný papírem na pečení. Děláme rozestupy, aby se nám koláče neslepily. Lze dělat i tak, že těsto rozválíme a rádýlkem krájíme na čtverečky, které pak plníme.
-
S těstem se moc dobře pracuje a výhodou je, že nemusíme čekat, než nám vykyne. Doporučuji si nejdříve udělat náplň a drobenku, a pak teprve těsto. Plníme čímkoliv, já dělám náplň tvarohovou.
Makronutrienty
48%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 910 kJ | 570 kJ |
Kalorická hodnota | 456 kcal | 136 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
37,9 g
7,15 g |
11,3 g
2,14 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,79 SVJ | 1,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
31,2 g
2,09 g |
9,34 g
0,625 g |
Bílkoviny | 9,65 g | 2,88 g |
Sůl | 0,515 g | 0,154 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů