Kváskové lívance na přání - bez lepku, mléka i vajec. Variant je mnoho zkuste těstíčko zadělat i na slanou notu....
https://www.facebook.com/bezlepkovevareniradkyvrzalove/
- 10h
- 5 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rozkvas | |
---|---|
60 g |
60 g |
300 ml |
300 ml |
Schär mix B 230 g |
230 g |
Těsto | |
+ přidat rozkvas 310 ml |
310 ml |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
bezlepková mouka, směs s kypřidlem 120 g |
120 g |
Na smažení | |
100 ml |
100 ml |
Ještě | |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Kvásek rozmícháme ve vodě, přidáme mouku, metličkou vytvoříme kváskovou kašičku. Nádobu přetáhneme potravinářskou folií a necháme v teple přes noc (12 hodin) pracovat.
-
Ráno by měl být objem rozkvasu cca 2x násobek. K hmotě přidáme 2 pol. lžíce cukru krupice, velkou špetku soli, hrneček mléka rostlinného či kravského. Promícháme.
-
Ráno by měl být objem rozkvasu cca 2x násobek. K hmotě přidáme 2 pol. lžíce cukru krupice, velkou špetku soli, hrneček mléka rostlinného či kravského. Promícháme.
-
Těsto odebíráme lžícemi a smažíme z každé strany cca 2 - 3 minuty, smažila jsem v litinovém lívanečníku na plynu.
Makronutrienty
52%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 363 kJ | 3 233 kJ |
Kalorická hodnota | 326 kcal | 773 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,9 g
4,41 g |
68,5 g
10,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,89 SVJ | 6,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,2 g
2,42 g |
52,6 g
5,74 g |
Bílkoviny | 4,68 g | 11,1 g |
Sůl | 0,225 g | 0,535 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů