Další recept z mé oblíbené Italské kuchařky. Rychlá polévka z bílých fazolí, která se u nás stala hitem!
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
300 g |
300 g |
2 kusy |
2 kusy |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 hrst |
1 hrst |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Pokud máte předvařené fazole v mrazáku, pak je polévka skutečná rychlovka. Pokud fazole zamražené nemáte, je potřeba je den předem namočit, ráno slít a uvařit v osolené vodě doměkka.
-
Na polévku jsem použila velké bílé fazole, které se po namočení do horké vody nebo krátce po uvaření dají dobře sloupnout ze slupky. Velké fazole vždy loupu, sice to chvíli trvá, ale stravitelnost fazolí je pak nesrovnatelná s těmi neloupanými.
-
V hrnci rozpálíme dvě lžíce oleje. Na oleji necháme zpěnit jeden stroužek česneku a bobkový list. Česnek orestujeme dozlatova, přidáme vařené fazole a zalijeme cca 0,5 l zeleninového bujónu. Necháme vařit.
-
Mezitím si na pánvi orestujeme druhý stroužek česneku spolu s pokrájenou čilli papričkou. Nakonec přidáme čerstvý nebo mražený, listový špenát, promícháme a odstavíme z plotny.
-
Z hrnce odstraníme bobkový list (pokud máte výkonný mixér, můžete ponechat) a rozmixujeme polévku na hladké pyré.
Hotovou polévku zdobíme pikantní směsí špenátu, čilli a česneku
Makronutrienty
49%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 186 kJ | 2 017 kJ |
Kalorická hodnota | 523 kcal | 482 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
49,4 g
2,52 g |
45,6 g
2,33 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,94 SVJ | 4,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
32,6 g
1,63 g |
30 g
1,5 g |
Bílkoviny | 18,3 g | 16,9 g |
Sůl | 0,019 g | 0,018 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů