Toto kari vzniklo akosi samé, za pochodu, keď som bola v obchode a premýšľala som, čo si dnes uvariť na obed.
Ingredienciou, od ktorej som sa odrazila bola červená šošovica a potom to už šlo samo :)
Akurát som bola na návšteve u babky, takže asi chápete, že korenia ako napríklad garam masala apod. by som u nej hladala márne, takže som sa spoľahla len na klasické kari a nesklamalo :)
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Kari | |
---|---|
0,25 kusu |
0,25 kusu |
2 kusy |
2 kusy |
2 hrnky |
2 hrnky |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
750 ml |
750 ml |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
petrželka, petrželová nať sušená 1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Ružičky karfiolu si nakrájame nadrobno.
Z mrkvy si narobíme pomocou škrabky na zeleninu pásiky.
Na panvici si dáme rozohriať kokosový olej, na ktorom najprv chvíľku restujeme mletý zázvor.
Potom orestujeme mrkvu, aby trošku skaramelizovala a pustila peknú oranžovú farbu, potom k nej pridáme karfiol a nakoniec červenú šošovicu.
-
Zmes zalejeme kokosovým mliekom, a ak je treba, tak aj vodou.
Ochutíme ju kari a bielym korením, chilli a sladkou paprikou.
Jedlo varíme dovtedy, dokiaľ mrkva s karfiolom nezmäknú, keďže príprava červenej šošovice trvá naozaj krátko.
Po uvarení pridáme na dochutenie prelisovaný cesnak a petržlenovú vňaťku.
-
Ako prílohu ku kari môžete zvoliť buď obľúbený druh ryže, ja mám rada ryžu guľatozrnnú, pre jej akurátnu lepkavosť. Zdravšou variantou, pre ktorú sa rozhodla moja mamina, je napríklad brokolica dusená na pare :)
Makronutrienty
53%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 958 kJ | 4 030 kJ |
Kalorická hodnota | 229 kcal | 963 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,2 g
2,61 g |
97,4 g
11 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,32 SVJ | 9,74 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,2 g
10,3 g |
51,5 g
43,5 g |
Bílkoviny | 8,53 g | 35,9 g |
Sůl | 0,467 g | 1,96 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů