Indický pokrm nabitý bílkovinami. Skládá se ze dvou směsí. Pod názvem palak tofu se skrývá tofu a špenát, pod dal tadka pak červená čočka s kořením.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Palak tofu | |
---|---|
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
500 g |
500 g |
nebo petržel 1 svazek |
1 svazek |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
3 cm |
3 cm |
Dal tadka | |
1 hrnek |
1 hrnek |
3 hrnky |
3 hrnky |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 špetky |
2 špetky |
1 snítka |
1 snítka |
Postup přípravy
-
Tofu natural nakrájíme na kostičky (1-2cm). Na pánvi rozehřejeme rostlinné máslo (olej), přidáme tofu, větší špetku garam masaly, římského kmínu, menší špetku soli a za stálého míchání zprudka smažíme několik minut, dokud tofu nezíská žlutý nádech. Poté dáme stranou na talíř pro pozdější použití.
-
Listy čerstvého špenátu a koriandru omyjeme (stonky odstraníme), spaříme na sítu horkou vodou a necháme vychladnout. Vložíme do mixéru s trochou vody a rozmixujeme do hladka.
-
Na pánvi rozehřejeme máslo či olej, zesklovatíme na něm 1 cibuli, 2 stroužky nakrájeného česneku, po chvíli přisypeme ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ lžičky garam masaly, koriandr (koření), větší špetku kurkumy, menší špetku chilli, nastrouhaný zázvor (cca 3cm) a připravené tofu. Po krátkém osmažení přidáme rozmixované listy, najemno nakrájené rajče (ideálně bez slupky), osolíme a opepříme. Nakonec můžeme přidat sojkyšku či rostlinný jogurt, ale není nutné.
-
Do menšího kastrolu vložíme hrnek červené čočky, tři hrnky vody, rajče (nejlépe spařené a zbavené slupky), přikryjeme pokličkou a dusíme minimálně půl hodiny.
-
Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a přidáme římský kmín (nejlépe celý). Jakmile kmín přestane prskat, přidáme nakrájenou cibuli, 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku a za stálého míchání smažíme dohněda (5-10 minut na středním plameni). Poté přidáme koriandr (koření), kurkumu a pálivou papriku.
-
Po osmahnutí přidáme tuto směs k udušené čočce, osolíme, přidáme trochu čerstvého koriandru či petržele, zamícháme a prohřejeme dalších 5 minut, aby se odpařila přebytečná voda.
Obě směsi podáváme s rýží natural nebo s arabským chlebem.
Makronutrienty
55%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 378 kJ | 3 783 kJ |
Kalorická hodnota | 90,4 kcal | 904 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,5 g
0,893 g |
106 g
8,93 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,05 SVJ | 10,6 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,8 g
0,283 g |
38 g
2,83 g |
Bílkoviny | 4,77 g | 47,7 g |
Sůl | 0,254 g | 2,54 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů