Cuketové nudle jsem si v poslední době hrozně oblíbila! Už jsem je zkoušela dřív v čistě syrové formě, ale neuchvátilo mě to natolik, abych si je udělala znovu. Nedávno jsem jim dala znovu šanci a orestovala je na pánvičce, udělala k nim omáčku a byla to taková dobrota, že si je teď dělám pravidelně. Postup je velmi jednoduchý!
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Nudle | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Omáčka | |
1 kus |
1 kus |
20 g |
20 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Cuketu omyjeme a odřežeme oba konce. Já nevlastním spiralizér, takže dělám nudle ručně škrabkou na zeleninu. Pokud jsou moc široké, rozpůlím je ještě nožem. Nudle "škrábejte", dokud nedojdete ke střední části se semínky.
-
Omáčku vytvoříte jednoduše rozmixováním všech uvedených surovin dohromady. Pokud je omáčka příliš hutná, přilijte trošku mléka. Ochucujte postupně solí a pepřem, případně přidejte česnek, pokud chcete omáčku výraznější.
-
Dáme si rozehřát pánvičku a na oleji restujeme nudle 3 - 5 minut, ochutíme solí, pepřem a chilli papričkou.
-
Podávejte s jemně prohřátou omáčkou.
Makronutrienty
38%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 306 kJ | 1 473 kJ |
Kalorická hodnota | 73,1 kcal | 352 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,09 g
0,439 g |
24,5 g
2,12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,509 SVJ | 2,45 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,51 g
1,4 g |
26,5 g
6,74 g |
Bílkoviny | 2,88 g | 13,9 g |
Sůl | 0,213 g | 1,03 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů