Pořád jsem hledala, co bych vám přinesla za recept na sušenky, aby to bylo něco zase trošku nového. No recept na ty s razítky je zdá se nedostatkové zboží. Takže jsem byla nucena si vymyslet nějaký vlastní. Sice reliéfy nezůstaly vidět úplně jak bych si představovala, ale to se snad ještě trošku dovychytá. Zásadní informace je, že chuťově asi nebudou zlé, neb dost jedou i naší malé vybíravce :))
- 4h:15m
- 45 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
140 g |
140 g |
60 g |
60 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
V míse rozšlehejte vejce, přidejte agávový sirup, mléko nebo vodu, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, semínka z jednoho lusku, citronovou kůru a v hmoždíři nadrcený badyán. Nadrtit badyán na prášek je asi nejnáročnější část, dá to trošku práci, ale snažte se, abyste jej rozmělnili opravdu na prášek nebo jej do těsta případně nasypejte přes sítko, abyste zachytili větší kusy, které by v sušenkách nebyly žádoucí. Postupně vmíchejte mouku a vypracujte těsto podobné tomu na perníčky. Pokud chcete, můžete nechat i domácí pekárnu, aby vám s mícháním vypomohla, nicméně závěrem těsto rozhodně ještě dobře propracujte v rukou. Poté nechte v lednici alespoň dvě hodinky odležet.
-
S těstem se krásně pracuje, ale i přesto doporučuju vyválet ho přes silikonovou podložku nebo pečící papír, a to na tloušťku přibližně půl centimetru. Pak už stačí jen vykrájet oblíbené tvary. Pokud máte sušenky s razítky, opravdu pečlivě zatlačte a po vykrojení nechejte sušenky ještě nějakou dobu vychladit v lednici, aby reliéf zpátky zatuhnul. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně pět minut.
-
Dětská specifika: povznesu-li se nad to, že já osobně bych sušenky dítěti do roka zbytečně nedávala a budu-li soudit pouze podle obsažených surovin, pak tedy zařazuji sušenky jako do roka vhodné. Otázka je, jak se s nimi malé dítě dokáže jaksi prakticky vypořádat, jestli je rozkouše apod. dětem do roka bych vynechala bílek z vejce (čili dala jen žloutek, fungovat by to ale mělo stejně, jen to chce doplnit tak o lžíci vody navíc), vanilku jako exotické koření bych také oželela a použila bych spíše klasickou bílou mouku (celozrnná se hůře tráví).
Makronutrienty
66%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 517 kJ | 116 kJ |
Kalorická hodnota | 362 kcal | 27,7 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
48 g
16,7 g |
3,67 g
1,28 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,8 SVJ | 0,367 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,7 g
9,47 g |
1,28 g
0,724 g |
Bílkoviny | 7,82 g | 0,598 g |
Sůl | 0,084 g | 0,006 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů