Chana masala je tradiční indické vegetariánské jídlo, plné vůní a chutí. Servírujeme samotné jako dvě porce, případně s rýží jako čtyři porce. Ozdobit můžete mangem, citronem a koriandrem. Fandové ostrých chutí přidají na čerstvém chilli lusku:)
- 40m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
nebo 500g okapané konzervované cizrny 200 g |
200 g |
rajčata sterilovaná, krájená, drcená 300 g |
300 g |
1 kus |
1 kus |
nebo máslo, jiný olej 1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
4 stroužky |
4 stroužky |
1,5 cm |
1,5 cm |
4 lžičky |
4 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Den předem namočíme cizrnu. Uvaříme, slijeme.
Česnek, cibuli a zázvor očistíme, nakrájíme najemno - zázvor můžeme nastrouhat. Na pánvi osmahneme na oleji cibulku, do růžova. Přidáme na jemno nasekaný zázvor a česnek. Lehce orestujeme a přidáme koření. Opět rychle zarestujeme, jen aby se koření rozvonělo. Poté přidáme drcená rajčata. V tuto chvíli také přidáváme cizrnu - buď předem uvařenou, nebo slitou z konzervy.
Na mírném plameni necháme cca 15 minut dusit, aby se chutě propojily. Dosolíme a dokořeníme podle chuti.
Makronutrienty
68%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 672 kJ | 2 149 kJ |
Kalorická hodnota | 161 kcal | 514 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,4 g
2,9 g |
81,1 g
9,28 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,54 SVJ | 8,11 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,48 g
2,41 g |
14,3 g
7,69 g |
Bílkoviny | 7,7 g | 24,6 g |
Sůl | 0,985 g | 3,15 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů