Ať už se pořádá jakákoliv oslava, chlebíčky prostě nesmějí chybět. Včerejší odlehčená verze z domácí veky a oblíbeného salátu...
- 1h:10m
- 40 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
500 g |
500 g |
|
2 lžičky |
2 lžičky |
|
3 lžičky |
3 lžičky |
|
250 ml |
250 ml |
|
50 g |
50 g |
|
80 g |
80 g |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
| Salát | |
|
700 g |
700 g |
|
300 g |
300 g |
|
1 kus |
1 kus |
|
5 kusů |
5 kusů |
|
100 g |
100 g |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Veky: 500g hladké mouky, 3 lžičky cukru, 2 lžičky soli, 250ml vlažného mléka, 50g čerstvého droždí, 2 vrchovaté lžíce majonézy (80g), 2 lžíce oleje, 1 lžička drceného kmínu. Zpracováno a vykynuto v pekárně, ale lze i růčo. Vykynuté rozdělit na 2 díly, pokud chceme velké veky nebo na 4 díly, pokud chceme bagetky na jednohubky. Bochánky nechat pod igelitem 10 minut odpočinout, pak vytvarovat na plech s pečícím papírem, nechat pod igelitem asi 30 minut kynout, pak potřít vejcem a péct 20 minut na 180 stupňů.
-
Zelný "vlašák": 1 sklenice sterilovaného bílého zelí (scedit, vymačkat a překrájet nadrobno), 300g šunky nebo měkkého salámu (na nudličky), 1 středně velká cibule (nadrobno), 5 natvrdo uvařených vajec (na kostičky), tatarská omáčka (1 malá sklenička), mletý černý pepř.
Makronutrienty
54%
22%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 710 kJ | 423 kJ |
| Kalorická hodnota | 170 kcal | 101 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
17,9 g
3,01 g |
10,6 g
1,79 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,79 SVJ | 1,06 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,99 g
1,06 g |
4,76 g
0,628 g |
| Bílkoviny | 7,12 g | 4,24 g |
| Sůl | 1,5 g | 0,894 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














