Telecí kotletka á la Roastbeef s orestovaným květákem a brokolicí na cibulce
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
- 1h:20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Maso | |
|---|---|
|
telecí pečeně s kostí, kotlet, hřebínek 800 g |
800 g |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
3 g |
3 g |
|
4 snítky |
4 snítky |
|
4 kusy |
4 kusy |
| Zelenina | |
|
2 lžíce |
2 lžíce |
|
2 snítky |
2 snítky |
|
1 g |
1 g |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 špetka |
1 špetka |
| Majonéza | |
|
1 kus |
1 kus |
|
200 ml |
200 ml |
|
2 lžičky |
2 lžičky |
|
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Telecí kotletku nejdříve zprudka ze všech stran orestujeme na rozpáleném olivovém oleji s čerstvými snítkami rozmarýnu, aby se na povrchu hezky zatáhla a udržela si tak uvnitř svoji šťavnatost, báječnou chuť i jemnou texturu. Ponecháme vždy z každé strany minutku nebo dvě dle velikosti opékat v olivovém oleji s rozmarýnem. Žádoucí je alespoň částečné ponoření masa během restování. Díky jemnému olivovému oleji (na rozdíl kupř. od přípravy na sádle) si telecí maso uchová svoji původní chuť a vůni. Rozmarýn po chvíli přilne k masu a efektně pokrm dozdobí. Orestované maso následně vložíme do pekáčku vyloženého cibulkou. Možno přidat i část rozmarýnem provoněného oleje. Péci lze i na roštu v troubě s plechem pro odkapávání šťávy. Hrubou steakovou solí a čerstvě umletým pepřem doporučuji ochutit a dozdobit až po upečení.
-
V mezičase si na cibulce a zbytku olivového oleje s rozmarýnem připravíme orestované a nadrobno rozebrané růžičky květáku a brokolice. Zeleninku ochutíme pouze špetkou růžové himalájské soli a zlehounka zaprášíme kurkumou. Opět s citem pro zachování přirozené chuti a vůně.
-
Doba pečení se dle velikosti pohybuje od cca 30 min. u menšího až k cca 60 min. u většího kusu masa. Doporučuji péct na 100´C
Finální teplota v mase by měla dosahovat 55-57´C (nutno měřit vnitřním digitálním teploměrem v ideálním středu masa)
Po upečení by si maso před krájením mělo chvíli odpočinout, aby po naříznutí zbytečně neztrácelo svoji šťávu. Postačí 5-10 min. Krájení podélně mezi kostmi bezproblémové.
Kouzelná symfonie chutí a vůní. Servírovat s láskou při výjimečných příležitostech.
-
https://paleosnadno.cz/recept/ domaci-majoneza/ (recept vizte, prosím, zde)
-
https://youtu.be/iqah5l0fiZY
Makronutrienty
16%
32%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 607 kJ | 4 023 kJ |
| Kalorická hodnota | 145 kcal | 962 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
3,71 g
1,27 g |
24,6 g
8,41 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,371 SVJ | 2,46 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,7 g
2,28 g |
77,4 g
15,1 g |
| Bílkoviny | 7,16 g | 47,5 g |
| Sůl | 0,144 g | 0,952 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














