Tento velmi rychlý a snadný dortík je tradiční švédský dezert, který ve švédštině nese jméno kladdkaka. Je trochu podobný americkým brownies. Ve středu by měl být aspoň trochu nedopečený a mazlavý (stupeň nedopoečení jde dobře ovlibnit délkou pečení, stačí si vybrat, jak vám víc chutná). Ozdobit ho můžete buď tradičně - posypat moučkovým cukrem a podávat se šlehačkou, nebo můžete vytvořit rychlou čokoládovou polevu a posypat nasekanými ořechy.
- 4h:15m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
150 ml |
150 ml |
150 ml |
150 ml |
200 g |
200 g |
150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
kakaový prášek, holandské kakao 50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Smíchejte mouku, cukr, kakao a kypřící prášek. Ke směsi přilijte rostlinné mléko, olej a vanilkový extrakt a vymíchejte tekutější těsto. Těsto vlijte do předem vymazané a vysypané formy a pečte zhruba 15-25 minut při 180 °C. Čím kratší dobu budete péct, tím více bude dort u středu mazlavý.
-
Hotový dort můžete jen pocukrovat, nebo na něj udělat snadnou čokoládovou polevu (rozpustit 100 g čokolády a 150 ml rostlinné smetany), podávat ho můžete také s porcí rostlinné šlehačky a ovocem.
Makronutrienty
51%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 522 kJ | 2 767 kJ |
Kalorická hodnota | 603 kcal | 661 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
52,7 g
31,8 g |
57,9 g
34,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,27 SVJ | 5,79 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
45,6 g
2,42 g |
50 g
2,65 g |
Bílkoviny | 4,43 g | 4,86 g |
Sůl | 0,168 g | 0,184 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů