Tento dip z pečených paprik je super způsob, jak přidat nečekanou barvu a chuť třeba na večerní grilování. Pečení paprik změní jejich chuť a dodá dipu nádherně krémovou konzistenci. Perfektně se hodí k čerstvé zelenině, opečené pitě nebo topince z kvasového pečiva. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to – sladká, lehce uzená chuť pečených paprik v kombinaci s bylinkami a kořením vytvoří dip, který se stane hvězdou každé párty.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Na pečené papriky: | |
---|---|
8 kusů |
8 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
260 g |
260 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
3 špetky |
3 špetky |
1 g |
1 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 g |
1 g |
2 stroužky |
2 stroužky |
Na sýrový krém: | |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 150 g |
150 g |
150 g |
150 g |
200 g |
200 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 stroužky |
2 stroužky |
2 špetky |
2 špetky |
na zakápnutí 1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Papriky nejprve omyjte, rozřízněte na čtvrtiny a odstraňte semeníky a rozložte na polovinu plechu vyloženého pečicím papírem slupkou nahoru. My jsme použili ty obyčejné zelené, ale nebojte se sáhnout po jiných barvách. Fazole scedíme (nebo použijeme uvařené), necháme vykapat, promíchejte s olivovým olejem a kořením, rozložte na další část plechu. Pečte na 200 °C asi 25-30 minut, dokud slupka paprik nezačne bublat a mírně černat a fazole nebudou křupavé.
Oddělte dvě třetiny papriky do mixéru. Zbytek nakrájejte na menší kousky, smíchejte s fazolemi, dokořeňte dle chuti a dejte zvlášť - později je využijete na zdobení.
Do mixéru přidejte citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, lžíci jogurtu a rozmixujte do hladka. Poté přidejte další suroviny na dip a promixujte na krém. Ochutnejte, dokořeňte a opatrně dosolte. Dip rozetřete do servírovací nádoby. Ozdobte fazolovou směsí, zakápněte olivovým olejem a před podáváním můžete ještě dozdobit zastrouhnutím trochou citronové kůry.
Makronutrienty
37%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 461 kJ | 959 kJ |
Kalorická hodnota | 110 kcal | 229 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,49 g
0,774 g |
15,6 g
1,61 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,749 SVJ | 1,56 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,7 g
3,11 g |
13,9 g
6,47 g |
Bílkoviny | 5,83 g | 12,1 g |
Sůl | 0,326 g | 0,678 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů