Slaný pekanový koláč se zeleninou a ovčím sýrem (paleo)
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
Slaný pekanový koláč se zeleninou a ovčím sýrem (paleo)
Milí Rutináci,
dnes mám pro vás super nízkosacharidový slaný koláč, po kterém se budete olizovat
- 1h:30m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Náplň | |
---|---|
4 lžíce |
4 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
125 g |
125 g |
1 kus |
1 kus |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
40 g |
40 g |
Korpus | |
400 g |
400 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 stroužek |
1 stroužek |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na dno formy jsem vložila pečící papír a snímatelný bok jsem utáhla.
Korpus jsem připravila tak, že jsem ořechy rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci strouhanky. Mleté ořechy jsem smíchala s ostatními ingrediencemi na korpus a nasypala do formy. Směs jsem rovnoměrně rozprostřela a dlaní řádně tlačila k formě tak, aby na bocích vznikl 2cm vysoký okraj.
-
Následně jsem připravila náplň. Na ghí jsem dozlatova orestovala najemno nasekaný pórek. Když byl pórek hotový, přidala jsem do něj lístky baby špenátu a asi tak minutu jsem jej dusila, aby se spařil a zmenšil svůj objem. Směs jsem sundala z plotny a přidala jsem do ní nahrubo nastrouhanou cuketu (v BIO verzi ji neloupu). Vše smíchám se solí, majoránkou, vejcem a pepřem a naliji do korpusu. Navrch jsem nastrouhala tvrdý ovčí sýr a pekla jsem v na 170°C předehřáté troubě 60 minut.
Makronutrienty
19%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 101 kJ | 1 991 kJ |
Kalorická hodnota | 263 kcal | 476 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,96 g
1,32 g |
12,6 g
2,38 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,696 SVJ | 1,26 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,1 g
20,8 g |
45,5 g
37,7 g |
Bílkoviny | 5,39 g | 9,76 g |
Sůl | 0,902 g | 1,63 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů