Od oběda mi zbyly brambory a květák, které bylo třeba zužitkovat a jáhly jsem měla po ruce, skvěle pojí, cibule, česnek a koření nesmí chybět. Baví mě experimenty a vznikl chuťově velmi zajímavý koláč, rozhodně se k němu ještě vrátím.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
300 g |
300 g |
160 g |
160 g |
112 g |
112 g |
bílkový sýr natural (šmakoun, schmaky) 100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 g |
1 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
Na posypání | |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
12 kusů |
12 kusů |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Jáhly propláchneme, spaříme horkou vodou, povaříme 5 minut, přecedíme, dáme do mísy, do které přidáme vařené brambory, uvařený květák ( přibližně hrst vařeného květáku dáme stranou), nastrouhaného provensálského Šmakouna, šťávu z citronu, vše rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme najemno nakrájenou bílou cibuli, česnek, tymián, osolíme dle chuti.
-
Vzniklou směsí naplníme formu na koláč, před plněním formu vysteleme až po okraj pečícím papírem, základ na korpus upěchujeme a uhladíme. Zbylý květák obalíme v hraška těstíčku, které připravíme z vody a hrašky na obalování dle návodu. Obalený květák v těstíčku nandáme různě po koláči. Ozdobíme pokrájeným pórkem, cibulí, přidáme pokrájená rajčata, pro dospělé navíc osolíme, opepříme, zakapeme Ghíčkem, pečeme na 180°C alespoň 30 minut. Pro dospělé nešetříme ani rajčaty či další přidanou zeleninou.
Pokud chcete koláč více křupavý, pečte samostatně bez zdobení 30 minut a následně přidejte zdobení a opět pečte 30 minut.
-
Necháme pořádně vychladnout jinak se těsto bude trhat. Jelikož jsem připravovala pro syna, zvolila jsem pečení květáku rovnou s koláčem, pokud chcete květák křupavý opečte květák obalený v hrašce na Ghí a následně jen přidejte na pečený koláč.
Makronutrienty
72%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 329 kJ | 1 057 kJ |
Kalorická hodnota | 78,7 kcal | 253 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,6 g
1,13 g |
43,5 g
3,63 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,36 SVJ | 4,35 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,73 g
9,71 g |
5,54 g
31,1 g |
Bílkoviny | 3,43 g | 11 g |
Sůl | 0,61 g | 1,96 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů