Je to velká dobrota, ale za dva dny, až se uleží a chutě pěkně prostoupí, pak to teprve bude "koncert". Je to lety odzkoušené a svůj názor nezměním. Takřka všechny omáčky získají naprosto jiný "rozměr", když jim dopřejeme odpočinek v jednom z koutů naší ledničky.
Takže zbytek putuje do lednice a pěkně schovat před nenechavými čmuchaly a nočními slídily...
- 4h:30m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guláš | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
500 ml |
500 ml |
3 kusy |
3 kusy |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Knedlíky | |
450 g |
450 g |
200 ml |
200 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na velké kostky a zprudka orestujeme na oleji. Vložíme do pomalého hrnce, do výpeku vsypeme cibuli a restujeme do zlatova, poté přisypeme mletou papriku a lehce zapražíme, zalijeme vývarem a necháme odvařit. Směs vlijeme do hrnce k masu, přidáme zelí, bobkové listy, mletý pepř a sůl a zalijeme tekutinou, aby bylo maso zcela ponořené. Hrnec uzavřeme a vaříme na nižší stupeň cca 4 hodinky.
-
Asi 20 minut před koncem vaření zahustíme guláš zakysanou smetanou, ve které jsme důkladně rozmíchali hladkou mouku a vše necháme za občasného promíchání provařit. Dochutíme octem a cukrem, případně dle potřeby dosolíme.
-
Knedlíky: Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky.
-
Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout. Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly.
-
Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.
Makronutrienty
42%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 884 kJ | 3 531 kJ |
Kalorická hodnota | 211 kcal | 844 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,9 g
1,86 g |
63,4 g
7,44 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,59 SVJ | 6,34 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
2,79 g |
49,7 g
11,1 g |
Bílkoviny | 9,75 g | 38,9 g |
Sůl | 1,23 g | 4,89 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů