Šakšuka je původem severoafrický zeleninový pokrm, který trochu připomíná naše lečo. Pokud tedy máte doma rozvařenou zeleninu na lečo, můžete ji použít místo čerstvé papriky a pasírovaných rajčat a ušetřit si kousek práce.
- 20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
8 kusů |
8 kusů |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
2 hrnky |
2 hrnky |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 stroužky |
2 stroužky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Cibuli a papriku nakrájíme na kostičky a společně s prolisovaným česnekem osmahneme na oleji (cca 5 minut).
-
Přidáme pasírovaná rajčata a veškeré koření a vše promícháme.
-
Do směsi uděláme 8 důlků a do každého rozklepneme vejce (podle velikosti pánve budete možná muset směs rozdělit na dvě porce).
-
Vaříme pod pokličkou 3-5 minut, podle toho, zda chcete mít žloutek tekutý nebo úplně uvařený.
Makronutrienty
49%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 529 kJ | 3 091 kJ |
Kalorická hodnota | 127 kcal | 739 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,9 g
0,548 g |
69,5 g
3,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,19 SVJ | 6,95 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,4 g
1,29 g |
37,4 g
7,54 g |
Bílkoviny | 6,12 g | 35,7 g |
Sůl | 0,808 g | 4,72 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů