Když jsem uviděla tenhle recept u Meg v kuchyni, bylo jasné, že musím. Prostě musím. Rumové perníčky zbožňuju už od dětství a marcipán je moje tajná láska. Jestli to máte stejně jako já, určitě vyzkoušejte.
- 4h
- 40 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 g |
400 g |
160 g |
160 g |
120 g |
120 g |
60 g |
60 g |
kakaový prášek, holandské kakao 10 g |
10 g |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
kořenicí směs perníkové koření 1 lžička |
1 lžička |
Dovnitř | |
150 g |
150 g |
Na polití | |
150 ml |
150 ml |
200 g |
200 g |
Na ozdobu | |
30 g |
30 g |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
nejprve si den před pečením vypracujte těsto - část mouky můžete nahradit žitnou moukou, perníky dostanou lepší a silnější chuť
- vypracované těsto zabalte do sáčku nebo fólie a dejte odležet do chladu buď na několik hodin, ideálně na den či dva
-
- odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny, první nechte zabalené, druhé rozválejte na plát o síle 5 mm
- k ruce si připravte marcipán, odkrojte z něj kus a rozválejte na delšího hada - toho nakrájejte na malé kousky - z nich udělejte pidi kuličky - přijdou jako náplň do perníku
-
- z plátu postupně vykrajujte kolečka s průměrem 3 cm - s přidáním žitné mouky mi těsto rychle osychalo a pak se s ním hůře pracovalo, takže bylo lepší vykrájet si vždy pár koleček, naplnit, propracovat je a pak začít nanovo
-
- hotové kuličky naskládejte vedle sebe na plech - můžete celkem dost blízko k sobě, nevyskočí nijak drasticky
-
- pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 15 minut - dávka vychází přibližně na 4 plechy, záleží na velikosti kuliček
- zatímco je plech v troubě, připravte si k ruce mísu s moučkovým cukrem - doporučuji péct jednotlivě, sice se celková doba pečení dost protáhne, ale perníčky na obalení musí být teplé, tak je postupné dopékání lepší
- ještě horké kuličky postupně namočte do rumu a ihned obalte v moučkovém cukru
-
- obalené perníčky skládejte na volný plech nebo velký talíř a ihned po dopečení další várky postupujte stejně
- když máte vymáčené a obalené všechny kuličky, postup máčení v rumu zopakujte - ale jenom v rumu - já mám na perníčkách ještě o vrstvu cukru více, protože jsem perníčky dávala z rumu do cukru a hned zase do rumu a větší část cukru se mi pak v rumu smyla, takže jsem dávala ještě do cukru - až u poslední várky jsem zjistila, že lepší je po prvním cukru počkat, nechat zaschnout a až poté máčet znovu v alkoholu
-
- obalené perníčky skládejte na volný plech nebo velký talíř a ihned po dopečení další várky postupujte stejně
- když máte vymáčené a obalené všechny kuličky, postup máčení v rumu zopakujte - ale jenom v rumu - já mám na perníčkách ještě o vrstvu cukru více, protože jsem perníčky dávala z rumu do cukru a hned zase do rumu a větší část cukru se mi pak v rumu smyla, takže jsem dávala ještě do cukru - až u poslední várky jsem zjistila, že lepší je po prvním cukru počkat, nechat zaschnout a až poté máčet znovu v alkoholu
-
- usušené kuličky už stačí jenom ozdobit pomocí ořechů - mohlo by se zdát, že jsou tam vlastně jenom pro parádu a zbytečné, ale nebuďte líní, ořechy dají perníčkům tu pověstnou tečku
- v misce si rozehřejte kousek hořké čokolády, pomocí lžičky zespoda trošku namočte ořech a přitiskněte na perníček - pokud nechcete dávat poloviny ořechů, stačí i čtvrtka - prý se tak hodně podobají kuřátkům - no pěkně nalitým teda
-
- ozdobené perníčky nechte zaschnout, aby ořechy při uskladnění neopadávaly a uzavřete do suché nádoby s víkem
- ideálně nepozorovaně schovejte, protože jsou prudce návykové a žravé - navíc ze začátku silně alkoholové, takže moc nedoporučuji jich spráskat kopu, když se chystáte za volant
Makronutrienty
72%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 622 kJ | 649 kJ |
Kalorická hodnota | 388 kcal | 155 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
55,8 g
27,9 g |
22,3 g
11,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,58 SVJ | 2,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,5 g
3,69 g |
5,82 g
1,48 g |
Bílkoviny | 6,62 g | 2,65 g |
Sůl | 0,587 g | 0,235 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů