- 33m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hlíva | |
---|---|
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 snítka |
1 snítka |
3 kusy |
3 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
20 g |
20 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Pánev, olej, kmín, nadrcené 3 stroužky česneku, tymián. Pustíme plameňáka. Až se kmín provoní a česnek pustí silice přidáme cibuli. Já dnes 2 větší červené a restujeme.
-
Asi po 4 minutách k cibuli přidáme mrkev nakrájenou na julienne, tedy na takový jemný pásečky. Restujeme obé pohromadě takové 4 minuty.
Pak přidáme hlívu. Z té použijeme jen klobouky a nožičky kousek od klobouku. Ty tužší nožky nechte na guláš, nebo polívku, nebo upéct, ale na rychlo přípravu se moc nehodí.
-
Restujeme takových 6 minut, přidáme světlou sojovku, čerstvý pepř, nasypeme trochu medvědího česneku.
Někdy je dobré u restování lehounce podlévat vodou, zrychlí to procesy a kdo chce, vytvoří si i omáčku, kterou pak zahustí třeba rýžovou moukou.
Makronutrienty
55%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 355 kJ | 1 053 kJ |
Kalorická hodnota | 84,9 kcal | 252 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,59 g
2,67 g |
25,5 g
7,92 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,859 SVJ | 2,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,17 g
0,201 g |
15,3 g
0,596 g |
Bílkoviny | 1,92 g | 5,69 g |
Sůl | 0,177 g | 0,526 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů