Jednoduchá, rychlá a vynikající polévka, která ale udělá spoustu parády a může být servírovaná také jako sváteční. Z tohoto množství budete mít buď dvě pořádné obědové porce, nebo čtyři talíře polévky.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Na knedlíčky: | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
2 stroužky |
2 stroužky |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrst |
1 hrst |
200 ml |
200 ml |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
Vložka: | |
2 kusy |
2 kusy |
80 g |
80 g |
80 g |
80 g |
80 g |
80 g |
Postup přípravy
-
Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky. Osolíme, okořeníme, vložíme do mixéru. Přidáme vejce - můžete celé, nebo jen cca 60g zbylých bílků. Zalijte mlékem (můžete i smetanou, pokud vám nevadí více kalorií) a vše rozmixujte dohladka. Zdá se vám plochá lžička soli na jedno kuřecí prso hodně? Nebojte se toho - jak se budou knedlíčky vařit, pustí hodně chuti do polévky. Proto je také dobré knedlíčky více okořenit. Koření v receptu je takový můj základ. Přidávám ale další položky, podle momentální chuti. Použít můžete jiné bylinky, vynikající je třeba nasekaná pažitka. Nebo přidat kvalitní grilovací koření, zázvor, kari, koriandr nebo i třeba lahůdkové droždí. Anebo je udělat ještě trochu jinak, přidat majoránku a kuřecímu masu ještě také trochu jater.
-
Osmahněte na kousky pokrájenou zeleninu na olivovém oleji. Odložte stranou.
TIP: Zeleninu můžete libovolně zaměňovat, podle toho, co máte rádi. Případně, můžete využít zeleninu zamraženou - výborná a barevná je například Toskánská směs.
-
V širokém hrnci uveďte do varu cca 1,2 litru vody a stáhněte na střední plamen. Lžičkou do vody házejte kousky masové směsi. Jakmile máte hotovo a masové kousky ztuhly, přidejte zeleninu, dvě lžíce lahůdkového droždí a pomalu táhněte cca 20minut, aby se zelenina i maso uvařily a chuti se dobře propojily.
Pokud chcete přidat do polévky vložku, můžete do ní v této fázi hodit hrst quinoi, žlutého hrachu, červené čočky, brambor nebo kedlubny.
-
Nasekejte najemno čerstvé bylinky - petrželku, pažitku, zkrátka co máte:) Těsně před koncem vaření přidejte do polévky.
Makronutrienty
38%
51%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 347 kJ | 1 673 kJ |
Kalorická hodnota | 82,8 kcal | 400 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,7 g
2,49 g |
32,3 g
12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,67 SVJ | 3,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,01 g
0,567 g |
9,71 g
2,73 g |
Bílkoviny | 9,12 g | 44 g |
Sůl | 0,805 g | 3,88 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů