Děti mi odkývaly, že dneska klidně může být bezmasý oběd, když nemáme tatínka doma.
Takže takové odlehčené české zeleninové rizoto byla skvělá volba. "Jen prý aby tam bylo hóóódně sýra", staral se Kuba. Nezapře, že je po mamince...
- 1h
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rizoto | |
---|---|
350 g |
350 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
300 g |
300 g |
250 g |
250 g |
rozpustit v hrníčku horké vody 2 kusy |
2 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Rýži orestovat na sádle a vsypat do pekáče, přidat zeleninu, rozpuštěné kostky vývaru, sůl, pepř a bylinky, důkladně promíchat a zalít vodou tak, aby hladina vody byla asi 0,5cm nad směsí.
-
Přes pekáč přetáhneme alobal, zajistíme víkem a pečeme cca 1 hodinu na 180 stupňů.
-
Pozn.: Maso lze samozřejmě přidat také. Nakrájíme ho na nudličky, orestujeme a přidáme ke směsi do pekáče.
Výborné jsou třeba i houby, ať už čerstvé, mražené či sušené. Dáváme-li sušené, raději přidáme i malinko více tekutiny.
Makronutrienty
84%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 705 kJ | 2 247 kJ |
Kalorická hodnota | 169 kcal | 537 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,8 g
1,37 g |
108 g
4,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,38 SVJ | 10,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,3 g
0,782 g |
7,34 g
2,49 g |
Bílkoviny | 4,2 g | 13,4 g |
Sůl | 1,3 g | 4,15 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů