Výborný, bílkovinami nabitý dortík, který Vás oslní jemnou chutí krému a výraznou, ostrou, oříškovou chutí korpusu :-)
- 40m
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
200 g |
200 g |
0,75 hrnku |
0,75 hrnku |
3 lžíce |
3 lžíce |
0,75 hrnku |
0,75 hrnku |
0,33 hrnku |
0,33 hrnku |
1 kus |
1 kus |
Krém | |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
180 g |
180 g |
Na ozdobu | |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
6 kusů |
6 kusů |
Postup přípravy
-
Nejprve zalijeme horkou vodou ¾ hrnku datlí a necháme je 10 minut změknout. Mezitím rozmixujeme ¾ hrnku neloupaného konopného semínka, 3 lžíce lněného semínka a ¾ hrnku ovesných vloček, nahrubo nasekáme 1/3 hrnku vlašských ořechů a 1 jablko najemno nastrouháme.
-
Ze změklých datlí slijeme většinu vody - necháme jenom cca 2 lžíce a tyčovým mixerem je rozmixujeme na pastu. Tu přidáme k ostatním surovinám a uhněteme tuhé těsto, které vtlačíme do dortové formy, nezapomeneme vytvořit cca 1,5 cm vysoké okraje.
-
Krém připravíme rozmixováním dvou banánů s půlkou hrušky, lžící medu a 180g (1 kostka) tofu. Krém natřeme na připravený korpus a povrch ozdobíme tenkými plátky hrušek a vlašskými ořechy. Dort dáme alespoň na 3 hodiny ztuhnout do lednice.
Makronutrienty
63%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 983 kJ | 1 133 kJ |
Kalorická hodnota | 235 kcal | 271 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,6 g
12,5 g |
34,2 g
14,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,96 SVJ | 3,42 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,1 g
1,28 g |
11,6 g
1,48 g |
Bílkoviny | 7,53 g | 8,68 g |
Sůl | 0,089 g | 0,103 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů