
Nízkosacharidový (low carb) dort. Je opravdu dobrý. Místo borůvek, které jsou vhodné i pro keto verzi, dejte klidně jahody, maliny, moruše....
Obyčejně dělám dort jen s kakaového korpusu, ale dnes jsem chtěla udělat změnu, dort je z kakaového a světlého korpusu.
Určitě udělá radost každému příznivci nízkosacharidového stravování:)
- 1h:30m
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus tmavý | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
1,5 lžic |
1,5 lžic |
mouka mandlová z mandlových jader 100 g |
100 g |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
Korpus světlý | |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
mouka mandlová z mandlových jader 40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
Krém | |
2 kusy |
2 kusy |
300 g |
300 g |
300 g |
300 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Na ozdobu | |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Na kaaovou část jsem dala 6 vajec, 1,5 lžíce xylitolu, mandlové mouky 100g a kakao 2 lžíce, pečeme asi 35mi
Na světlou část, která je uprostřed dortu a neprořezávala jsem ji...jsou 4 vejce, 1žíce xylitolu, 40g mandlové mouky, 40g jemně strouhaného kokosu. Postup ve šlehání je stejný, jak u tmavého těsta. Pečeme kratší dobu, do zalatova, asi 20min, upečené to poznáte, když na to sáhnete a je to pevné.
Korpusy necháme zcela vychladnout.
-
Namazala jsem spodní tmavý korpus a na něj položila borůvky, položila jsem světlý korpus, kterému jsem jen mírně ...asi 2mm seřízla vršek, aby se krém do placky hezky vpil až do zítra proleží. Zase vrstva krému a 3 placka kakaová. Na to krém a uhladit. (krému trošku zbylo, domácí sarančata tipu dětského :-) ho zbaštily :-) Pak jsem objela dort několikrát dokola, aby se vytvořil dojem nahého dortu. Tam kde po bokách bylo málo krému, trochu jsem ho mázla. Je to trochu na pohrání si se stěrkou (objela jsem ho asi 6x :-), aby byl dort dokola hezky hladký a efektní :-), krému se tam nesmí dát vrstva, jinak by se boky pokryly krémem celé a to není ono :-) ) Pak dozdobit vršek dortu podle vlastního vkusu a je hotovo
-
Dort se do zítra krásně naleží a je krásně lehký. Borůvky do krému mezi korpusy dávat nemusíte, to mě jen tak napadlo. Vrstvy krému dělám stejně vysoké, jako jsou jednotlivé díly korpusu, dort je po rozkrojení hezky efektní, jak jsou vrstvy stejně vysoké a není suchý
Makronutrienty
22%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 897 kJ | 1 561 kJ |
Kalorická hodnota | 214 kcal | 373 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,41 g
2,22 g |
12,9 g
3,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,741 SVJ | 1,29 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,8 g
8,03 g |
31 g
14 g |
Bílkoviny | 8,41 g | 14,6 g |
Sůl | 0,147 g | 0,256 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů