- 1h
- 30 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
180 g |
180 g |
6 kusů |
6 kusů |
120 g |
120 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
5 lžic |
5 lžic |
1 kus |
1 kus |
Náplň | |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Čokoládová poleva | |
125 g |
125 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Těsto: Celá vejce ušlehám s cukrem do pěny, zašlehám olej a pak mouku s práškem do pečiva. Ještě chvíli šlehám.
Upeču na vymazaném a moukou vysypaném plechu. Nechám vychladnout.
-
Krém: Ušlehám máslo s cukrem, pak přidám tvaroh a ještě chvilku šlehám. Natřu na vychladlý piškot a dám do lednice na chvilku ztuhnout.
-
Čokoládová poleva: Ve vodní lázni rozpustím půlku másla a přidám do něj kakao a cukr tak, aby vznikla hustší poleva. Bohužel neřeknu poměr, přisypávám "přiměřeně" asi jako občas každá z nás. Je lepší dvakrát ochutnat, než jednou přesladit. Přiliju rum (opět "přiměřeně" podle chuti). Poleva se mi vždy srazí, protože rum je chladnější. Přidávám k ní pak po lžících vroucí vodu (asi 3 lžíce, může být víc) a míchám a míchám, dokud není poleva opět krásně hladká a lesklá.
Musí být dostatečně hustá, ale pořád tekoucí, aby se na řezy nemusela natírat nožem, ale jenom nalít na tvaroh a polít celý povrch pouhým nakloněním pekáče.
-
Tato poleva úplně neztuhne ani po vychlazení, jako čistá čokoláda a jde krásně krájet i na tak měkkém podkladu, jako je tvaroh. Navíc tím, že se nemusí natírat nožem, je krásně hladká a řezy vypadají upraveně.
Dozdobíme podle vlastní fantazie.
Makronutrienty
37%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 350 kJ | 875 kJ |
Kalorická hodnota | 323 kcal | 209 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,9 g
13,2 g |
12,2 g
8,56 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,89 SVJ | 1,22 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,4 g
11,7 g |
15,8 g
7,59 g |
Bílkoviny | 7,16 g | 4,64 g |
Sůl | 0,413 g | 0,268 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů