Meruňkový džem s vanilkou a mandlemi

1001 Voyages Gourmands

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Meruňkový džem s vanilkou a mandlemi

Představuji vám gurmánský meruňkový džem s vanilkou a mandličkami, jež ho pozdvihnou na vyšší úroveň a vy nejspíš zjistíte, že lepší meruňkový džem jste ještě nejedli! Bourbonská vanilka totiž džemu dodá okouzlující aroma i originální chuť a plátky mandlí trochu pozmění konzistenci obyčejného džemu. Taková pochoutka nejlépe chutná na bílém pečivu jako briošky či baget

Postup přípravy

  1. Den předem: meruňky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Nakrájené meruňky dáme do velkého hrnce, přidáme cukr a citronovou šťávu. Vanilkové lusky podélně rozkrojíme a tupou stranou nože vydlabeme zrníčka a dáme je k meruňkám, zamícháme do nich i prázdné kousky lusků. Přivedeme k varu, promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme přes noc odstát.

  2. Ráno: s pomocí vařečky vyndáme kousky vanilkového lusku. Skleničky si předem nahřejeme v troubě vyhřáté na 60°C. Přivedeme směs k varu a za stálého míchání vaříme přibližně 10 minut, poté přimícháme plátky mandlí. Teplým džemem naplníme skleničky, zavíčkujeme a postavíme hlavou dolů na 10 minut, poté obrátíme a skladujeme v suchu a chladu.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte