Představuji vám gurmánský meruňkový džem s vanilkou a mandličkami, jež ho pozdvihnou na vyšší úroveň a vy nejspíš zjistíte, že lepší meruňkový džem jste ještě nejedli! Bourbonská vanilka totiž džemu dodá okouzlující aroma i originální chuť a plátky mandlí trochu pozmění konzistenci obyčejného džemu. Taková pochoutka nejlépe chutná na bílém pečivu jako briošky či baget
- 4h:15m
- 4 kusy
- jednoduché
Potřebné suroviny
Džem | |
---|---|
1,1 kg |
1,1 kg |
800 g |
800 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Den předem: meruňky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Nakrájené meruňky dáme do velkého hrnce, přidáme cukr a citronovou šťávu. Vanilkové lusky podélně rozkrojíme a tupou stranou nože vydlabeme zrníčka a dáme je k meruňkám, zamícháme do nich i prázdné kousky lusků. Přivedeme k varu, promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme přes noc odstát.
-
Ráno: s pomocí vařečky vyndáme kousky vanilkového lusku. Skleničky si předem nahřejeme v troubě vyhřáté na 60°C. Přivedeme směs k varu a za stálého míchání vaříme přibližně 10 minut, poté přimícháme plátky mandlí. Teplým džemem naplníme skleničky, zavíčkujeme a postavíme hlavou dolů na 10 minut, poté obrátíme a skladujeme v suchu a chladu.
Makronutrienty
92%
3%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 907 kJ | 4 564 kJ |
Kalorická hodnota | 217 kcal | 1 091 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
47,4 g
42,2 g |
238 g
212 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,74 SVJ | 23,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,75 g
0,224 g |
13,8 g
1,12 g |
Bílkoviny | 1,5 g | 7,56 g |
Sůl | 0 g | 0,001 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů