Hummus je pomazánka z cizrny. Dá se ale skvěle použít jako dip třeba k zelenině.
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
140 g |
140 g |
1 stroužek |
1 stroužek |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
0,2 lžičky |
0,2 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
15 g |
15 g |
Postup přípravy
-
Do mísy dáme cizrnu, kterou jsem propláchla a nechala okapat. Přidáme stroužek česneku (nebo dle chuti), sůl, pepř, tahini pastu (cca 1 pořádná lžička), olivový olej, šťávu z cca půlky citronu, špetku římského kmínu a sladké papriky. Přidáme k tomu 2 nebo 3 kostky ledu a rozmixujeme.
Pokud je hummus příliš hustý, přidáme vodu z rozpuštěného ledu nebo citronovou šťávu.
Alternativně můžeme přidat do směsi navíc také sušená rajčata a/nebo olivy a rozmixovat.
Pokud se nám nechce dělat hummus doma, můžeme jej koupit hotový v obchodě. Složením se ale skoro nikdy nevyrovná tomu domácímu :-)
Makronutrienty
48%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 752 kJ | 896 kJ |
Kalorická hodnota | 180 kcal | 214 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,2 g
0,624 g |
19,3 g
0,743 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,62 SVJ | 1,93 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,1 g
1,74 g |
13,3 g
2,07 g |
Bílkoviny | 6,22 g | 7,41 g |
Sůl | 0,804 g | 0,958 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů