Na neděli nízkosacharidový dort ke kávě, je vynikající!
Děkujeme Ladě Michové za recept:)
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Korpus | |
|---|---|
|
4 kusy |
4 kusy |
|
mouka mandlová z mandlových jader 150 g |
150 g |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 5 g |
5 g |
|
40 g |
40 g |
|
50 g |
50 g |
|
esence bourbon-vanilka 2 lžičky |
2 lžičky |
| Krém | |
|
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 250 g |
250 g |
|
125 g |
125 g |
|
vyšlehaná 1 krabička 33% smetany ke šlehání 250 g |
250 g |
|
10 g |
10 g |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
| Poleva | |
|
50 g |
50 g |
|
50 ml |
50 ml |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
2 hrsti |
2 hrsti |
|
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Postup: oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s erythritolem. Přidáme rozehřátý a vychladlý kokosový olej a esenci a dobře promícháme. Pak přidáme mouku smíchanou s PDP. Nakonec zlehka ručně vmícháme sníh z bílků.
-
Těsto dáme do dortové formy (boky vymažeme máslem, na dno dáme pečící papír) a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů cca 20 minut, podle typu trouby.
-
Vychladlý korpus přeřízneme a natřeme borůvkovým krémem. Přiklopíme a natřeme bílým krémem. Nazdobíme.
Necháme uležet v ledničce přes noc.
-
Krém rozdělíme do dvou misek.
Do jedné přidáme rozmixované borůvky (množství od oka), erythritol dle chuti a trochu želatiny.
-
Čokoládová poleva: 99% čokoláda, smetana, kokosový olej. Vše od oka. Rozehřejeme v kastrolku ve vodní lázni.
Zdobení: na dortu jsem udělala kruhy z čokoládové polevy, mezi ně naskládala borůvky a celé posypala nasekanými mandlemi.
Makronutrienty
16%
17%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 285 kJ | 1 493 kJ |
| Kalorická hodnota | 307 kcal | 357 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
7,06 g
2,3 g |
8,2 g
2,68 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,706 SVJ | 0,82 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28,8 g
15 g |
33,5 g
17,5 g |
| Bílkoviny | 7,57 g | 8,79 g |
| Sůl | 0,281 g | 0,327 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














