Upečte si při neděli výborný lowcarb koláč plný máku, tvarohu a ovoce. Sacharidy ještě snížíte použitím borůvek či malin/rybízem místo třešní.
Děkujeme Martině Vyšínové za recept, další na:
IG @lowcarbdezerty
- 50m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
1,5 kusů |
1,5 kusů |
|
75 g |
75 g |
|
mouka mandlová z mandlových jader 135 g |
135 g |
|
45 g |
45 g |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
30 g |
30 g |
| Maková náplň | |
|
100 g |
100 g |
|
250 ml |
250 ml |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
| Tvarohová náplň | |
|
125 g |
125 g |
|
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 125 g |
125 g |
|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
|
10 g |
10 g |
|
1 lžička |
1 lžička |
| Ovoce | |
|
vypeckujeme, můžeme nahradit třeba borůvkami či rybízem 200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Připravíme si těsto, dáme do chladu rozležet.
Mezitím nachystáme náplně: povaříme mák v mléce, ochutíme a necháme vystydnout.
Na tvarohovou náplň vše smícháme.
-
Z těsta si oddělíme kousek, z kterého vykrájíme hvězdičky (nemusíme).
Těsto natlačíme do formy, potřeme makovou, nato tvarohovou náplní.
Poklademe ovocem a pečeme asi 40 min/170°C. Asi 10 minut před koncem poklademe hvězdičkami a dopečeme.
Makronutrienty
26%
20%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 155 kJ | 1 666 kJ |
| Kalorická hodnota | 276 kcal | 398 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
11,3 g
5,04 g |
16,2 g
7,27 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,13 SVJ | 1,62 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,9 g
8,92 g |
33 g
12,9 g |
| Bílkoviny | 8,66 g | 12,5 g |
| Sůl | 0,157 g | 0,226 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














