Vyzkoušela jsem několik různých receptů na paleo chléb, byly jedlé, ale ani jeden nevyšel tak, že bych ho chtěla péct znovu. Nepřestala jsem hledat recepty a zkoušet je upravovat, až se mi povedl jeden kynutý (ano, vážně kynutý paleo) bochník podobný toastovému. Byl jen trochu vlhčí a také nižší, ale to spravila úprava poměru a množství surovin. Vzhledem k použití tapiokové mouky a vyššího množství kešu ořechů není vhodný pro keto, nicméně si myslím, že by se mohl povést i bez tapiokové mouky (přidala bych jedno vejce a ubrala trochu vody), část sacharidů z kešu pak snědí kvasinky a také nespořádáte celý bochník najednou. Zkuste experimentovat.
- 3h
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
300 g |
300 g |
150 g |
150 g |
75 g |
75 g |
3 kusy |
3 kusy |
3 hrnky |
3 hrnky |
5 g |
5 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Kešu ořechy namočte na alespoň 4 hodiny se špetkou soli, poté je sceďte (namáčecí vodu vylijte), propláchněte a nechejte okapat. Velmi důkladně je rozmixujte společně s 3/4 hrnkem vody, vejci, droždím, mandlovou a tapiokovou moukou a solí. Pomalu tekoucí husté těsto pomocí stěrky přesuňte do silikonové formy o délce 24 cm, šířce 10 cm a výšce 8 cm. Jakmile nakyne na přibližně 1,5 násobek objemu, těsto ve formě pořádně promíchejte a povrch navlhčenou stěrkou uhlaďte. Jakmile začne těsto opět kynout, zvyšovat objem, na nic nečekejte (jinak budete mít uprostřed chleba dutinu) a formu vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte přibližně 60 minut. Jestli je chléb už hotový, zjistíte zapíchnutím špejle, upečené těsto by se na špejli nemělo lepit. Formu s upečeným chlebem vyndejte z trouby a nechejte ho v ní úplně vychladnout. Po vychladnutí se chléb nebude srážet, drobit a půjde dobře krájet na plátky.
Makronutrienty
36%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 887 kJ | 644 kJ |
Kalorická hodnota | 212 kcal | 154 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,9 g
1,87 g |
9,33 g
1,36 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,29 SVJ | 0,933 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,7 g
2,44 g |
11,4 g
1,77 g |
Bílkoviny | 7,37 g | 5,34 g |
Sůl | 0,506 g | 0,367 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů