Slýchám to každou chvíli - mámo, upečeme koláč. A když se zeptám, dostanu buď jednu nebo druhou odpověď. Občas syn odpoví - kulatý. Ale skoro vždycky mi řekne - makový. Snažím se hledat i vymýšlet různé makové koláče, ale toto je prostě absolutní jednička. Chodí jeden, chodí druhý a než je dopečeno, zmizí makové koláče skoro všechny ještě teplé, ani to nestačím postřehnout. Zkuste je a určitě si také pochutnáte, stejně jako mé děti.
- 2h
- 30 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
25 g |
25 g |
70 g |
70 g |
200 ml |
200 ml |
500 g |
500 g |
2 kusy |
2 kusy |
100 ml |
100 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
Na potření | |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Mléko zahřejeme a rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, dobře rozmícháme, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek.
-
Mezitím si do mísy prosejeme mouku, cukr, sůl a citrónovou kůru. Když kvásek vzkypí, rozklepneme vejce, přilijeme kvásek a olej. Důkladně promísíme a prohněteme těsto. Přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě kynout než zdvojnásobí objem. Přibližně hodinu, maximálně hodinu a půl. Vykynuté těsto lehce propracujeme, vyválíme a vykrajujeme kolečka požadované velikosti.
-
Doprostřed koleček uděláme dolík a necháme je ještě chvíli kynout. Mezitím si připravíme libovolné náplně – makovou, tvarohovou, povidlovou, marmeládu, rozvařená jablka či cokoli nás napadne. Po lehkém nakynutí ještě zdůrazníme dolík v koláčcích a naplníme je náplní.
-
Doporučuji teprve teď zapnout troubu na 200°C a nechat koláčky do rozehřátí trouby ještě odpočinout. Ale záleží to čistě na vás, od té doby, co těsto vykyne a vy ho rozválíte, můžete koláčky dávat do trouby. Mě však přijdou nejlepší koláčky krásně nadýchané.
-
Před pečením potřeme každý koláček rozšlehaným žloutkem a po upečení máslem s rumem. Čím více tím lépe :-)
-
Pečeme do zlatova. Podávat můžeme i druhý den, budou stále ještě výborné, i když nejlepší jsou prostě čerstvě vytažené z trouby.
-
Koláčků je opravdu hodně, klidně můžete udělat poloviční dávku. Ale jsou tak dobré, že příště se vrátíte k původnímu množství. :-)
Makronutrienty
57%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 682 kJ | 626 kJ |
Kalorická hodnota | 402 kcal | 150 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
41,6 g
7,41 g |
15,5 g
2,76 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,16 SVJ | 1,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,5 g
3,75 g |
8,74 g
1,4 g |
Bílkoviny | 8,22 g | 3,06 g |
Sůl | 0,164 g | 0,061 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů