Existuje spousta tradičních receptů na curry nejen z Indie, ale i z ostatních zemí jihovýchodní Asie. Můžete se jich držet, nebo vytvořit svůj vlastní, jako já tento. Není náročný na přípravu a co se týče pálivosti, tak bych řekla, že je středně ostrý, spíš jemnější. Ale samozřejmě každý máme ty chutě jiné. :)
- 40m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Curry | |
---|---|
400 g |
400 g |
400 g |
400 g |
1 kus |
1 kus |
3 stroužky |
3 stroužky |
250 g |
250 g |
200 g |
200 g |
5 cm |
5 cm |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
Květáková "rýže" | |
1 kus |
1 kus |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 dl |
1 dl |
Postup přípravy
-
Ve větší hluboké pánvi osmahneme na oleji drobně nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a koření. Opět lehce osmahneme.
Přidáme maso nakrájené na střední kousky, důkladně promícháme a orestujeme.
Přidáme oloupaná a nakrájená rajčata a kokosové mléko, osolíme a za občasného promíchání povaříme cca 15 - 20 minut.
Pokud chcete omáčku řidší, přiklopte pokličkou. Pokud hustší, nechte odkryté.
-
Květák nastrouháme, osolíme a osmahneme na pánvi na másle. Pak podlijeme vodou a ještě vaříme, dokud se voda zcela nevydusí.
Tuto úpravu jsem si oblíbila nejvíce, květák není křupavý a syrový, je krásně měkký a připomíná rýži. :)
Makronutrienty
20%
50%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 378 kJ | 2 178 kJ |
Kalorická hodnota | 90,3 kcal | 520 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,37 g
1,32 g |
19,4 g
7,61 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,337 SVJ | 1,94 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,04 g
3,51 g |
29 g
20,2 g |
Bílkoviny | 8,33 g | 48 g |
Sůl | 0,436 g | 2,51 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů