KRÉMOVÁ POLÉVKA ZE SLADKÝCH BRAMBOR A ČERVENÉ ČOČKY

Naomi Marková

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

KRÉMOVÁ POLÉVKA ZE SLADKÝCH BRAMBOR A ČERVENÉ ČOČKY

Sladké brambory jsou vynikajícím zdrojem vitamínu A (ve formě beta-karotenu), vitamínu C a draslíku. Jsou také slušným zdrojem mnoha dalších vitamínů a minerálů. A jsou bohaté na mnoho rostlinných sloučenin, jako je beta-karoten, kyselina chlorogenová, antokyany a kumariny.

Na základě srovnání sladkých brambor a běžných brambor jsou sladké brambory zdravější. Mají nižší glykemický index, více vlákniny, obsahují vynikající množství vitaminu A a neobsahují žádné toxiny.

Oranžové sladké brambory jsou vynikajícím zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Mohou být cenné v boji proti nedostatku vitaminu A v rozvojových zemích.

Postup přípravy

  1. Do velkého hrnce přidejte štědrou polévkovou lžíci rýžového oleje, spolu s cibulí, kořením a smažte po 45 vteřin až po 1 minutu na středně vysokém plamenu.

  2. Následně přidejte brambory, čočku a nalijte horký zeleninový vývar.

  3. Vařte, dokud brambory s čočkou nebudou kompletně měkké a poté vše přemístěte do mixéru (Neopařte se, tak jako se to povedlo mě) a mixujte. Pokud je směs příliš hustá, přilijte více zeleninového vývaru či vody.

  4. Po tomto procesu, nalijte polévku zpět do hrnce, přidejte rajčatový protlak, bobkové listy a zkontrolujte, zda to nechce trochu více ostrosti či zda je koření dle Vás v pořádku. Pokud ano, přikryjte pokličkou a na velice jemném plamenu vařte po 15 – 20 minut.

  5. Podávejte samotné či s tunou konopných semínek, slunečnicových semínek či jiných ořechů/semínek dle Vaší volby.

  6. PS.: Tato polévka je výborná s otoustovaným celozrnným pita chlebem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte