
Kešu mam moc ráda, a když jsem pročítala recepty na rawmania zaujal mě jeden z receptů, kterým jsem se inspirovala. Řekla jsem si, že když chutná jako smetanový jogurt tak jahůdky by se šikly. Mražených jahod máme ze zahrádky plný mrazák, takže hurá na věc.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
100 g |
100 g |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 60 ml |
60 ml |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
3 lžičky |
3 lžičky |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Kešu ořechy zalijeme mandlovým mlékem a necháme přes noc v lednici. Já zakrývám alobalem.
-
Namočené kešu ořechy rozmixujeme, přidáme mandlové mléko. Já dala 60ml, záleží, jak chceme dezert hustý. Přidáme pár kapek šťávy z citrónu nebo limetky, domácí vanilkový cukr (pokud nemáte tak trochu vanilky a vámi zvolené sladidlo), rozmixujeme.
-
Naplníme do pohárů a ozdobíme rozvarem z jahod. Jahody jsem jen krátce prohřála a vyšlehala do pěny. Čerstvé jsem bohužel neměla.
-
Domácí vanilkový cukr uděláme snadno. Stačí zasypat prázdné vanilkové lusky třtinovým cukrem a uzavřít do dózy.
Makronutrienty
46%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 999 kJ | 1 443 kJ |
Kalorická hodnota | 239 kcal | 345 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,8 g
8,22 g |
27,1 g
11,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,88 SVJ | 2,71 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,5 g
3,02 g |
23,8 g
4,37 g |
Bílkoviny | 5,65 g | 8,17 g |
Sůl | 0,066 g | 0,096 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů