Avokádové GUACAMOLE je mexická klasika, na které si pochutnávali i staří Aztékové. Servírujeme k mexické kuchyni, jako pomazánku nebo jako dip k hlavnímu jídlu. Vyzkoušejte ji - zaručeně si ji oblíbíte:)
- 15m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 hrst |
1 hrst |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 stroužek |
1 stroužek |
Postup přípravy
-
Základem úspěchu je správně dozrálé avokádo - mělo by mít čistou stopku, beze stop plísně a na pohmat by mělo lehce pružit. Avokáda rozkrojte podélně a vyndejte pecku. Lžicí vydlbejte dužinu a očistěte od případných hnědých kousků.
Přidejte najemno nasekanou cibulku, utřený česnek, sůl, pepř a limetovou šťávu podle chuti. Vidličkou vše rozmačkejte do konzistence hrubé kaše. Pokud máte rádi ostřejší, přidejte i najemno nasekanou papričku. Stejně tak můžete nebo nemusíte přidat koriandr - někomu jeho chuť zkrátka nesedí.
Guacamole můžete doladit podle vlastní chuti přidáním dalších ingrediencí - přidáním ja kostičky nakrájených rajčat, nastrouhaného sýru pecorino nebo výměnou bylinek. - například bazalkou. To už je ale té pravé mexické varianty hodně daleko:)
Makronutrienty
41%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 527 kJ | 726 kJ |
Kalorická hodnota | 126 kcal | 173 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,76 g
1,27 g |
12,1 g
1,75 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,876 SVJ | 1,21 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,7 g
1,55 g |
14,8 g
2,13 g |
Bílkoviny | 1,83 g | 2,52 g |
Sůl | 0,55 g | 0,758 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů