Recept na moc dobrou domaci debrecinku:) Uzenina bez zbytecnych ecek, je vyborna.
- 4h
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Nálev | |
---|---|
100 ml |
100 ml |
20 g |
20 g |
promačkané 3 stroužky |
3 stroužky |
5 kuliček |
5 kuliček |
5 zrnek |
5 zrnek |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
bez kosti 700 g |
700 g |
Na obalení | |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Všechny ingredience na nálev dáme do kastrolku a přivedeme k varu asi 5 min povaříme, dokud se sůl nerozpustí, pak odstavíme a necháme úplně vystydnout pod pokličkou. Vychladlé přecedíme přes sítko.
-
Tekutinou napichame injekční stříkačkou a jehlou maso v celku tak jak to je.Maso poté pořádně zabalíme a utáhnem v potravinářské fólií, klidně i několik vrstev, dokud nevznikne utěsněný a stažený pevný váleček - v té fólií ho budete vařit!
-
Dáme na 48hod. do lednice. Po 48 hod. vaříme ve vodní lázni 2hodiny a hlidame teplotu 85st.C. Pak balíček vyndáme a necháme úplně vystydnout, poté balíček rozbalím, přebytečnou tekutinu vyleju, maso vyndám z fólie a papírovou utěrkou trochu osušim.
-
Na stole si roztáhnu kus potravinářské fólie, kterou posypu jemně sladkou mletou paprikou a maso v ní obalim a zároveň do fólie i zamotám, dám do lednice a necháme uležet do druhého dne, pak papame.
Makronutrienty
2%
43%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 928 kJ | 1 291 kJ |
Kalorická hodnota | 222 kcal | 308 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,822 g
0,067 g |
1,14 g
0,093 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,082 SVJ | 0,114 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,3 g
6,14 g |
25,4 g
8,54 g |
Bílkoviny | 14,2 g | 19,8 g |
Sůl | 2,56 g | 3,57 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů