Pokud nespotřebujete všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi.
- 19m
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná celozrnná 250 g |
250 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
90 ml |
90 ml |
100 ml |
100 ml |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
V míse smíchejte 2/3 mouky se solí, práškem do pečiva, vodou a olejem. Vytvořte tak řídké hladké těstíčko se kterým se bude lépe pracovat. Pomocí hnětače toto těsto míchejte alespoň 10 minut, dokud nebude krásně hladké, pružné a pěkně se táhnout. Nyní můžete přidat postupně zbylou mouku a pokračovat v míchání nebo si těsto dát na pomoučený vál ještě chvíli hníst. Je možné, že ani nevyužijete všechnu mouku. Hotové těsto by nemělo být příliš tuhé, ale musí být krásně hladké a pružné.
Rozdělte jej na 6 stejných dílů a každý rozválejte na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.
-
Na sporáku si rozehřejte pánev na středně silnou teplotu a tortilly na ní z obou stran krátce opečte do světle zlata. Pokud máte tál na gril, je také velmi vhodný. To že placku máte otočit, poznáte, že se těsto začne nafukovat a tvořit velké bubliny, 20 sekund z každé strany. Neopékejte je příliš dlouho, byly by pak tvrdé a nedaly by se do nich balit různé náplně.
Makronutrienty
47%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 315 kJ | 1 602 kJ |
Kalorická hodnota | 553 kcal | 383 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
42,9 g
0,301 g |
29,7 g
0,208 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,29 SVJ | 2,97 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
41,6 g
4,45 g |
28,8 g
3,08 g |
Bílkoviny | 6,98 g | 4,83 g |
Sůl | 0,958 g | 0,663 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů