Burger s bylinkovým hovězím masem, tatarkou a blue cheese omáčkou
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy
- 1h:33m
- 5 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Maso | |
|---|---|
|
500 g |
500 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 g |
1 g |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 kus |
1 kus |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
100 ml |
100 ml |
| Tatarka | |
|
50 ml |
50 ml |
|
100 ml |
100 ml |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
1 g |
1 g |
|
1 lžička |
1 lžička |
|
1 lžička |
1 lžička |
| Omáčka | |
|
200 g |
200 g |
|
100 g |
100 g |
|
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Maso dejte do velké mísy a promíchejte se strouhankou, kořením a mlékem. Vejce prošlehejte s hořčicí, přidejte k masu a lehce promíchejte. Ze směsi vytvořte 5 burgerů, uprostřed každého lehce vytvarujte důlek a nechte minimálně 30 minut odpočinout v lednici. Před podáváním potřete každý burger olejem a lehce osolte a opepřete (druhou stranu jsem udělala až při otáčení burgeru). Na pánvi rozehřejte trošku oleje (nemusí ani být) a burger opékejte 3 minuty – otočte a okořeňte a opékejte dalších 5 minut.
-
Do vyšší nádoby nalijte mléko a olej – pomocí tyčového mixéru opatrně mixujte do zhoustnutí. Pokud chcete tatarku hustější, přilévejte postupně olej - přitom mixujte. Okořeňte solí, cukrem a hořčicí. Nakonec okyselte citronovou šťávou
-
Smetanu smíchejte s nivou a tatarkou. Dle chuti můžete ještě okořenit.
Makronutrienty
5%
27%
| Čeho | na 100 g | na 1 kus |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 1 369 kJ | 3 123 kJ |
| Kalorická hodnota | 327 kcal | 746 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
2,22 g
1,12 g |
5,07 g
2,57 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,222 SVJ | 0,507 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,6 g
8,84 g |
69,7 g
20,2 g |
| Bílkoviny | 11,9 g | 27,1 g |
| Sůl | 0,68 g | 1,55 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














