Vždycky děláme houbové řízky, omáčku nebo guláš, ale chtěla jsem zkusit i něco nového, tak jsem se nechala inspirovat receptem na bramborové bochánky od Veganotic, trochu si ho upravila podle sebe a přidala houbovou omáčku. Doma mě za tohle jídlo vynášeli do nebe.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
2 kusy |
2 kusy |
150 g |
150 g |
10 g |
10 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Omáčka | |
50 g |
50 g |
250 g |
250 g |
120 ml |
120 ml |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžíce |
0,5 lžíce |
Postup přípravy
-
Brambory si oloupejte a uvařte v osolené vodě. Poté je slijte a důkladně rozmačkejte mačkadlem na brambory a nechejte chladnout.
-
Na vyšší pánvičce (nebo v nižším hrnci) si rozehřejte olej a orestujte na něm najemno pokrájenou cibuli dozlatova. Poté přisypejte očištěné a nakrájené houby a restujte 3 minuty. Následně houby podlijte dvěma hrnky vody, osolte, přidejte kmín a majoránku a nechejte dusit alespoň 20 minut, dokud se veškerá voda nevypaří. Vznikne nám takové houbové ragú, ze kterého si odebereme asi čtvrtinu na omáčku, zbytkem budeme plnit bochánky.
-
K rozmačkaným bramborám přisypeme půl hrnku mouky a vypracujeme bramborové těsto. Pokud bude moc lepkavé, můžete ještě trochu mouky přidat. Z bramborového těsta pomoučenýma rukama odebírejte kusy velikosti pingpongového míčku, vytvarujte placičku, na kterou následně položte lžíci houbové směsi, přikryjte druhou placičkou a vytvarujte bochánek. Upřímně říkám, že to není úplně nejpříjemnější práce, protože bramborové těsto je lepivější, ale zatněte zuby, výsledek stojí za to.
-
Hotové placičky pak na pánvičce z obou stran opečte na troše oleje, dokud nechytnou zlatou barvu.
-
Omáčka k podávání je už jen několikaminutová záležitost. Zbytek houbové směsi si dáme do menšího hrnce, zalijeme rostlinnou smetanou, zředíme trochou rostlinného mléka, opepříme a necháme 2 minutky provařit. Hustotu si sami zregulujte množstvím mléka. Pokud máte rádi chuť kulajdy, kápněte do omáčky nakonec trochu octa, dodá jí to šmrnc! :)
Makronutrienty
69%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 497 kJ | 832 kJ |
Kalorická hodnota | 119 kcal | 199 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,4 g
1,24 g |
29,1 g
2,07 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,74 SVJ | 2,91 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,46 g
0,64 g |
7,47 g
1,07 g |
Bílkoviny | 3,23 g | 5,42 g |
Sůl | 0,356 g | 0,596 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů