Vláčný, skvělý lowcarb dezert ke kávě :)
Děkujeme Kateřině Tiché za recept :)
- 1h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mouka z lupiny bílé, vlčího bobu prostě 10 lžic 250 g |
250 g |
5 lžic |
5 lžic |
70 g |
70 g |
3 kusy |
3 kusy |
6 lžiček |
6 lžiček |
6 lžic |
6 lžic |
250 ml |
250 ml |
120 ml |
120 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
nemusí být 1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
(měřeno polévkovými lžicemi, které takto naplnily hrnek - tedy může to být hrnková bábovka, já měla hrnek o objemu 1O vrchovatých lžic sypkého...)
-
- uvaříme kávu, aby nám zchladla
- vymažeme formu na bábovku máslem a vysypeme kokosem
- vejce vyšleháme s cukrem a solí do husté pěny (1O min), přišleháme olej, šlehačku, kávu a rum, potom postupně přisypáváme suché a zašleháváme - až máme krásné husté těsto na bábovku (před finišem zapneme troubu na 16O°C)
-
- těsto nalijeme do formy a pečeme asi 35 - 4O min na 16O°C (zkoušíme špejlí)
- necháme v pootevřené troubě trochu zchladnout - když na to můžeme sáhnout rukama, vyklopíme na utěrku, pocukrujeme moučkovým xylitolem a necháme na mřížce trouby dovychladnout (utěrka pobere přebytečnou vlhkost)
Makronutrienty
27%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 335 kJ | 880 kJ |
Kalorická hodnota | 319 kcal | 210 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,7 g
1,59 g |
9,03 g
1,05 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,37 SVJ | 0,903 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,3 g
13,7 g |
15,3 g
9,06 g |
Bílkoviny | 13,4 g | 8,83 g |
Sůl | 0,369 g | 0,243 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů