Domů
Vegetariánské recepty
Sladké recepty
Cestování
csČeština
enEnglish
Hlavní jídlaReceptyVegetariánské recepty
Zapečené čekanky – belgická klasika
31.1.2016
Na typické belgické jídlo, jako jsou zapečené čekanky (francouzsky chicon au gratin) tu v Bruselu narazíte v belgických hospodách typu „brasserie“ dost často. V kostce jde o vařené čekanky zabalené v šunce a zapečené spolu s bešamelovou omáčkou a sýrem. Mám tohle jídlo moc ráda, ale venku si ho bohužel dát nemůžu a to proto, že vegetariánskou variantu jsem ještě nikde neviděla. Z toho vyplývá, že ho často vařím doma, jednoduše s vegetariánskou „šunkou“. Naposledy jsem to dělala z quornové (quorn = houbová bílkovina), jinak v Čechách je plno dobrých variací vegetariánské „šunky“. Takže si sežeňte v obchodech se zdravou výživou nějakou, kterou máte rádi, a šup vyzkoušet tuhle moc dobrou věc! Masožravci použijí šunku dle libosti.
- 55m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Puky | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
25 g |
25 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
Bešamel | |
20 g |
20 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
250 ml |
250 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 g |
1 g |
1 špetka |
1 špetka |
Na posypání | |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Čekankové puky omyjeme, odkrojíme konce a odebereme vnější listy. Oloupeme a nasekáme česnek.
-
V hluboké pánvi na na střední teplotě rozehřejeme 25 g másla a orestujeme na něm česnek, přidáme celé čekanky. Podlijeme vodou, přisypeme lžičku cukru a necháme čekanky zlátnout po dobu 15 minut. Čekanky mícháme a občas je otočíme, aby ve šťávě zezlátly z více stran. Pokud dochází voda, ještě trochu dolijeme, aby se nepřipálily. Čekanky poté dáme do cedníku okapat a zbylou šťávu z pánve si dáme stranou, protože ji použijeme později do bešamelové omáčky.
-
Troubu předehřejeme na 225°C.
-
Příprava bešamelové omáčky: v hrnci rozehřejeme máslo a když je rozpuštěné, sundáme z plotny a přihodíme mouku, dobře promícháme a necháme trochu zezlátnout za stálého míchání. Poté přilijeme mléko, dáme zpět na plotnu a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme smetanu, opepříme a osolíme, ochutíme muškátovým oříškem, paprikou, přilijeme šťávu z čekanek a nakonec do omáčky zamícháme polovinu sýra. Povaříme ještě pár minutek na slabém plameni, až omáčka trochu zhoustne.
-
Okapané čekanky zabalíme do plátků šunky (pokud plátek nezabalí celou čekanku, obalíme ho ve dvou) a klademe vedle sebe do zapékací mísy.
-
Čekanky poté polijeme bešamelovou omáčkou a necháme zapéct v předehřáté troubě po dobu 20 minut.
Makronutrienty
28%
33%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 608 kJ | 3 182 kJ |
Kalorická hodnota | 145 kcal | 760 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,97 g
2,12 g |
36,5 g
11,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,697 SVJ | 3,65 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,68 g
4,69 g |
50,6 g
24,5 g |
Bílkoviny | 8,09 g | 42,3 g |
Sůl | 1,09 g | 5,7 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů