Zapečené čekanky – belgická klasika

1001 Voyages Gourmands

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Zapečené čekanky – belgická klasika

Domů

Vegetariánské recepty

Sladké recepty

Cestování

csČeština

enEnglish

Hlavní jídlaReceptyVegetariánské recepty

Zapečené čekanky – belgická klasika

31.1.2016

Na typické belgické jídlo, jako jsou zapečené čekanky (francouzsky chicon au gratin) tu v Bruselu narazíte v belgických hospodách typu „brasserie“ dost často. V kostce jde o vařené čekanky zabalené v šunce a zapečené spolu s bešamelovou omáčkou a sýrem. Mám tohle jídlo moc ráda, ale venku si ho bohužel dát nemůžu a to proto, že vegetariánskou variantu jsem ještě nikde neviděla. Z toho vyplývá, že ho často vařím doma, jednoduše s vegetariánskou „šunkou“. Naposledy jsem to dělala z quornové (quorn = houbová bílkovina), jinak v Čechách je plno dobrých variací vegetariánské „šunky“. Takže si sežeňte v obchodech se zdravou výživou nějakou, kterou máte rádi, a šup vyzkoušet tuhle moc dobrou věc! Masožravci použijí šunku dle libosti.

Postup přípravy

  1. Čekankové puky omyjeme, odkrojíme konce a odebereme vnější listy. Oloupeme a nasekáme česnek.

    Čekankové puky omyjeme, odkrojíme konce a odebereme vnější listy. Oloupeme a nasekáme česnek.
  2. V hluboké pánvi na na střední teplotě rozehřejeme 25 g másla a orestujeme na něm česnek, přidáme celé čekanky. Podlijeme vodou, přisypeme lžičku cukru a necháme čekanky zlátnout po dobu 15 minut. Čekanky mícháme a občas je otočíme, aby ve šťávě zezlátly z více stran. Pokud dochází voda, ještě trochu dolijeme, aby se nepřipálily. Čekanky poté dáme do cedníku okapat a zbylou šťávu z pánve si dáme stranou, protože ji použijeme později do bešamelové omáčky.

  3. Troubu předehřejeme na 225°C.

  4. Příprava bešamelové omáčky: v hrnci rozehřejeme máslo a když je rozpuštěné, sundáme z plotny a přihodíme mouku, dobře promícháme a necháme trochu zezlátnout za stálého míchání. Poté přilijeme mléko, dáme zpět na plotnu a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme smetanu, opepříme a osolíme, ochutíme muškátovým oříškem, paprikou, přilijeme šťávu z čekanek a nakonec do omáčky zamícháme polovinu sýra. Povaříme ještě pár minutek na slabém plameni, až omáčka trochu zhoustne.

  5. Okapané čekanky zabalíme do plátků šunky (pokud plátek nezabalí celou čekanku, obalíme ho ve dvou) a klademe vedle sebe do zapékací mísy.

  6. Čekanky poté polijeme bešamelovou omáčkou a necháme zapéct v předehřáté troubě po dobu 20 minut.

    Čekanky poté polijeme bešamelovou omáčkou a necháme zapéct v předehřáté troubě po dobu 20 minut.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte